5 dolog, amiben Magyarország hasonlít Észak-Koreához

Észak-Korea a világ pokla. Az emberek elzártan élnek, több évtizede elnyomásban és mérhetetlen szegénységben. Nincs megfelelő tudásuk a világ többi részéről, mert erre vonatkozóan ha kapnak is információkat, azok tévesek. A Kim család három generáció óta tartja uralma alatt az országot, a világ legkeményebb diktatúrájában. Sajnos, túl sok a hasonlóság a jelenlegi magyarországi állapotokat nézve.

1. A vezető, mint bálvány

Észak-Koreában minden házban kötelező jelleggel kint van a Kim-dinasztia tagjainak képe a legfőbb falon. Az országban óriási szobrokat emelnek nekik és a (valóságban nem létező) hőstetteikkel van tele minden könyv és televízióadás. Ismerős? Ha bekapcsoljuk az M1-et és pár óráig hallgatjuk, könnyen támad az az illúziónk, hogy ebben az országban minden rendben van. Elég néhány Youtube-videót megnézni arról, ahogyan a fideszes “nyuggerek” éltetik a Viktátort.

2. Duplagondol

Orwell regénye, az 1984 mára nemcsak valósággá vált, de sokszor még ő is meglepődne azon, amiben ma élünk. Az észak-koreai nép túlélését a feketepiacok biztosítják. Reggel kapitalizmus-ellenes szövegeket kántálnak, mert muszáj, majd azzal a lendülettel mennek a feketepiacra. A fideszesek fejében jellemzően szintén nem feszül ellentmondás, képesek két párhuzamos síkon gondolkodni, hiába különbözik az, amit mondanak és amit a saját szemükkel látnak. A szomorú az, hogy az előbbit hiszik el.

3. Kasztrendszer

Azt, hogy egy észak-koreai mit dolgozik, hol és hogyan él, a rendszer dönti el. Ez az úgynevezett szangbun függvénye, ami a család hűségét, értékét mérő mutató, továbbá a jó összeköttetések is fontosak. Lehet a szangbunon rontani, ha valaki a családból bűnt követ el, de javítani nemigen. Nos, az a helyzet, hogy nálunk is van hasonló rendszer, legalábbis kifejezetten előnyös, ha valaki a Mészáros vagy a Tiborcz családnévvel él.

4. Dolgozói szegénység

Észak-Koreában az 1994-es év, azaz Kim Ir Szen halála iszonyatos éhínséget hozott, különösen az északi tartományokban. Az új vezető, Kim Dzsongil újévi beszédében ekkor arra szólította fel az embereket, hogy dolgozzanak keményebben. Hasonlóan reagált Domokos László ÁSZ-elnök a tömeges munkahelyvesztésekre: költsünk kevesebbet. Ja, a semmiből, hát köszönjük szépen.

5. Érzéketlenség

Észak-Koreában sok esetben az emberek szó nélkül mennek el a szakadt ruhába öltözött, éhező gyerekek mellett. Egyszerűen fel sem tudják mérni, hogy ez nincs rendben, túl sok ilyet látnak, illetve meg is vannak félemlítve. De nem kell ahhoz Észak-Koreáig menni, hogy éhező gyereket lássunk. Itthon is vannak bőven. Nemcsak, hogy Hegedűs Zsuzsa nem szüntette meg a gyermekéhezést, de az aluljárókban is csak elfordítjuk a fejünket a hajléktalanok láttán, mondván, mindenkin nem segíthetünk, meg egyébként is, minek iszik.

Talán túlzásnak tűnhet a két országot összehasonlítani, de ahhoz, hogy ne végezzük mi is így, szükséges, hogy ezt mégis megtegyük és minden erőnkkel akadályozzuk is meg.