Miközben Orbán szerecsenmosdatja Káslert, per indul az Emmi ellen

Pert indít a Helsinki Bizottság az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ellen, amiért megtagadták annak a dokumentumnak a kiadását, amelyben Kásler Miklós felszólította a kórházak vezetőit a kórházak részleges kiürítésére.

Magyar Helsinki Bizottság közleményéből kiderül, hogy a civil jogvédő szervezet annak a dokumentumnak a kiadását kérte, amelyben Kásler Miklós felszólította a kórházak vezetőit a kórházak részleges kiürítésére. A tárca szerint a kért irat további döntéseket készít elő, ezért nem adható ki. A Magyar Helsinki Bizottság azonban azt állítja, a kért irat már maga a döntés, de ha további döntéshez használnák, akkor sem lenne titkolható egy demokráciában. A szervezet ezért pert indít az Emmivel szemben.

A Helsinki Bizottság emlékeztet, hogy az Operatív Törzs április 15-i közleménye szerint 

„április 19-ig a kórházaknak 50%-os ágykapacitást kell előkészíteni. Tehát 100 kórházi ágyból 50 ágyat kell felszabadítani a koronavírus-fertőzöttek kórházi ellátására. A következő ütemben ezt 60%-ra kell majd növelni, vagyis 100 ágyból 60 ágynak kell majd készen állnia koronavírusos betegek ellátására.”

A szervezet ezek alapján feltételezte, hogy a döntést az illetékes szaktárca hozta meg, ezért adatkéréssel fordult a minisztériumhoz, hogy küldje meg azt a dokumentumot, amelyben elrendelték a kórházak ágyainak előbb 50, majd 60 százalékos felszabadítását, azaz a kórházak részleges és gyors kiürítését.

Az Emmi azonban az adatkérés teljesítését megtagadta azzal a már említett magyarázattal, hogy a kért dokumentum további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja.

Mindeközben orbán a parlamentben tegnap is megköszönte Kásler munkáját, ugyanis szerinte ő volt az, aki korán megérezte és megértette, hogy időben kell cselekednünk.

„Aki jól végzi a munkáját, azt megtartjuk” – jelentette ki miniszteréről, akit lassan egy ország tart alkalmatlannak, amikor épp nem röhög rajta.

Kásler Miklós egyébként a múlt héten hazudta azt, hogy nem volt olyan utasítás, hogy ki kellene üríteni a kórházi ágyakat