Orbán büszke rá, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki Európa kommunista diktatúrájába ment haverkodni

Régóta tartoztunk ezzel a látogatással - jegyezte meg pénteken Minszkben.

A magyar-fehérorosz politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta Orbán Viktor pénteken Minszkben, az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatott tárgyalása első, sajtónyilvános részében.

A Függetlenségi Palotában Orbán Viktor megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Fehéroroszországban. Régóta tartoztunk ezzel a látogatással - mondta, jelezve azt is, hogy Aljakszandr Lukasenka utoljára 1994-ben járt Magyarországon. Hozzáfűzte, reméli, ez is változik majd.

Az igazán "aztarohadt" érzés pedig annál a résznél foghatta el az itthoni hallgatóságot, ahol Orbán azt jelentette ki, hogy

a két ország között nincs semmilyen rendezetlen vitás kérdés, nincs politikai érdekütközés, a tisztelet kölcsönös. "Elvileg minden jó".

Mi nem, de a magyar kormányfő bizonyára elfelejtette, hogy saját párttársa is "igazi kommunista diktatúrának" nevezte Aljakszandr Lukasenka elnök birodalmát. Persze az idáig is köztudott volt, hogy Orbán autokrata politikusok között érti leginkább ottthon magát.