Jövőre 162 milliárddal magasabb lesz a honvédelmi költségvetés - De vajon minek?

Benkő Tibor közölte: jövőre 162 milliárd forinttal magasabb lesz a honvédelmi költségvetés, és a 778 milliárd forint 25-30 százalékát fejlesztésekre fordítják.

A honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában arról áradozott, hogy jövőre már 1,66 százalék lesz a honvédelmi kiadások GDP-hez viszonyított aránya, így egyre közeledünk a NATO által elvárt 2 százalékos mértékhez.

Szólt arról is, hogy a jövő évi költségvetés "elsősorban a családok támogatásáról, emellett a gazdaság újraindításáról szól, de kiemelten fontos a biztonság is". A honvédelmi és haderőfejlesztési programot is azért indították el, hogy a biztonságot hosszú távra garantálják. Említette továbbá, hogy a beszerzések is folytatódnak, hamarosan érkeznek például a Leopard típusú kiképző harckocsik.

Fontos a biztonságunk, csak azt nem tudni, hogy ki vagy kik ellen kell harcolni. Soros György vagy esetleg a migránsok ellen kellenek plusz évi 162 milliárdért harckocsik? És vajon a magyar honvédség a világ mely hadseregével lenne képes amúgy felvenni a versenyt?

A legújabb tervek között szerepel az is, hogy a következő 10 évben 8-10 katonai középiskolát hoznak majd létre. Pontosabban 2030-ig 8-10 honvédközépiskola és kollégium, illetve honvédkollégium kezdi meg működését Magyarországon. A HM tájékoztatása szerint a hódmezővásárhelyi honvéd középiskola és kollégium a Modern Városok Program keretében valósul meg, Székesfehérváron pedig egy már meglévő ingatlan felújításával, átalakításával hoznának létre egy kollégiumot.

Tudjuk továbbá, hogy az Orbán-kormány "munkahelyvédelmi" tervének egyik része, hogy a munkanélküliek álljanak be a seregbe.  Orbán Viktor május közepén a Kossuth Rádióban sokadszorra is elmondta, hogy ő nem segélyekből szeretné segíteni az embereket. Hozzátette, hogy akár 100 ezer közfoglalkoztatottat is fel tudnak venni, de a keret 200 ezres. Viszont ha ez is kevés lenne, növelhetik, ráadásul a honvédség is tárt karokkal várja azokat, akik elveszítették állásukat.

Utóbbiban pedig az a bicskanyitogató, hogy nettó 107 ezer forintra számíthat az, aki ezt az utat választja. De az aktív állomány tagjai se kapnak ennél sokkal többet. Mondhatnánk úgy is, az évi 778 milliárd nem a hazát védő katonáknák zsebében landol.