Megint hatalmas hazugságokkal bukott pereket a kormánymédia

Az ég kék, a fű zöld, a Fidesz-média hazudik. A fake news-gyártáson túl a napi rutin részévé váltak az elvesztett pereik is.

A Jobbik a héten első fokon két sajtópert is megnyert, az egyiket a 888.hu-val, míg a másikat a köztévével szemben.

Az Alfahír értesülései szerint a fideszes legaljaportál azért maradt alul, mert azt híresztelték, hogy március végén ötmillió forintot költött a párt Jakab Péter Facebook-oldalán kampányra.

A „köz”tévé azért került ki vesztesen első fokon a vele szemben indított perből, mert korábbi állításuk szerint Szapanyos Anett lett a párt sajtófőnöke, pedig nem. A Jobbikkal szembeni fideszes médiahadjárat a 2018-as országgyűlési választások előtti kampányidőszakban érte el csúcspontját, de az ellenzéki párttal kapcsolatos fake news a mai napig szerves részét képzik a kormánypárti propaganda eszköztárának.

Vona Gábor szintén sorra nyeri a pereket a kormánymédiával szemben azok miatt az állítások miatt, amikkel a 2018-as választási kampányban a magyar sajtótörténelemben példátlan módon igyekeztek lejáratni a Jobbik akkori elnökét. Egy ebből az időszakból származó ordas hazugság végére került pont nem olyan régen: bocsánatot kért a Mediaworks, mert 2018 januárjában épp azt találták ki, hogy Vona Gábor iszlám terrorszervezetekkel találkozgat.

A hazugsággyárak természetesen ezt csak akkor teszik meg, ha bírósági ítélet kötelezi őket erre, de van, amikor még akkor sem.

Csütörtökön nem jelenhetett meg a közmédia részeként működő, és a magyar sajtót alapvető hírekkel ellátó Magyar Távirati Iroda (MTI) hírei között a Jobbik csütörtöki közleménye sem, amiben az ellenzéki párt a fent említett 888, illetve a közmédia elleni perekről számolt volna be.

Az Alfahír tudomása szerint az MTI azzal az érveléssel dobta vissza a Jobbik közleményét, hogy szabályzatuk szerint az „nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen”. Magyarul az volt a problémájuk, hogy a sajtóperekről szóló közleményben a köztévé is érintett volt, méghozzá negatív kontextusban.

Magyar sajtószabadság made in Orbánisztán, 2020.