Orbán a pénzhez, az Európai Néppárt képviselői a jogállami követelményekhez ragaszkodnak

Csak abban az esetben szavaznák meg az EU-csúcson született határozatot, amennyiben az uniós pénzek elosztását a jogállami keretek betartásához kötik - írta meg a Die Welt.

Létfontosságú számukra az az elv, mely szerint a demokratikus jogállami keretek sérülése esetén leállíthassák a támogatásokat. Például, ha korlátozva van a sajtószabadság, vagy veszélyben van a bíróságok függetlensége - tette egyértelművé a frakció vezetője.

A kereszténydemokraták ragaszkodnak ahhoz, hogy csak az várhat szolidaritást, azaz szubvenciókat Európától, aki eleget tesz az alapszerződésben rögzített jogállami feltételeknek

- nyomatékosította Manfred Weber, hogy Brüsszel nem egy pénzautomata. Weber szerint a helyzetet sürgősen tisztázni kell, mivel a francia kormányfő, Macron szerint a brüsszeli csúcson született dokumentum megfelel ennek a követelménynek, azonban Orbán Viktor és lengyel kormányfő az ellenkezőjét mondja.

Ne a korrupció és az árnyékgazdaság húzzon hasznot az uniós forrásokból!

- jelentette ki a német politikus.

Közben egy párhuzamos univerzumban a populista „vezér” és a kormánymédia világraszóló magyar sikerről beszél…Bár kétségtelen, ha Orbán eléri, hogy továbbra is strómanjai és a multik legyenek az uniós források fő haszonélvezői, az számára mindennél nagyobb siker lesz.