Ha a magyar külügyminiszter egy oligarcha jachtján utazik, az igenis közügy

Akárcsak az, ha a magyar miniszterelnök egy oligarcha magánrepülőjével repked. A magyar kormány szerint viszont egyik sem. És meddig viseljük még ezt el?

Először szólalt meg a nyilvánosság előtt a külgazdasági és külügyminiszter, mióta kiderült, hogy a múlt héten Szíjj László luxusjachtján vakációzott. Bár a megszólalt erős kifejezés, a "szánalmasan magyarázkodott" vagy az "arcátlan kijelentéseket tolt az adófizetők képébe" helytállóbb.

Az Átlátszó írta meg múlt kedden, hogy Szijjártó Péter egy hatmilliárd forint értékű luxusjachton utazott, amely Szíjj László tulajdonába tartozik. Vagyis pont egy hete szólnak arról a hírek, hogy a magyar külügyminiszter a kormány egyik kedvenc nagyvállalkozójának (oligarchájának) szolid játékszerén töltötte a horvátországi nyaralását. (Miközben amúgy ugye "több Balaton, kevesebb Adria" ars poeticát léptetett érvénybe Orbán, de ez már csak részletkérdés.) 

Szóval, a miniszter kedden a hajdúsámsoni főút átadásán megtörte a csendet, kiállt a nyilvánosság elé, mert úgy érezte, olyan írások jelentek meg, amik "sértették az igazságérzetét". Az ő igazságérzetét. Szijjártó Péter igazságérzetét sérti, hogy a magyar embereket érdekli, hogy hogyan és miért kerül az ő pénzükkel közbeszerzéseken kitömött oligarcha luxusjárműjére egy magyar kormánytag. Mint ahogy az is érdekelte őket annak idején, hogy hogyan és miért röpköd a magyar miniszterelnök Garancsi István luxusrepülőjével focimeccsekre.

Akkor Orbán azt mondta: mindenkinek kuss a neve, ő 30 éve is így utazott, most is így utazik, és ezután is így fog. Szijjártó Péter hasonló logika mentén ma közölte: mindenkinek kuss a neve, az, hogy ő hol, s miként nyaral, az az ő magánügye. Mindezzel pedig csak az az egy probléma van, hogy nem az. Mert a fenti esetek konkrétan a korrupció szótári alakját képezik, ami rohadtul nem magánügy. És ezt előbb-utóbb a fideszes szavazó is kénytelen lesz belátni, még ha Szijjártó Péter nem is.

Az is különös, hogy Szijjártó "munka és magánélet között huzogat határokat", miközben pártjának médiája a világ médiatörténelmének egyik leggsztustalanabb hadjáratát folytatta és folytatja az ellenzéki politikusok magánéletének nem csak felhasználásával, hanem annak ordas hazugságokkal való tarkításával.

Ugye, emlékeznek még Terry Blackre vagy arra, mikor Vona Gábort és családját Habony Árpád lesifotósa követte? Esetleg még megvan az is, hogy az egyik legocsmányabb propagandagyár, a 888 azzal került be annak idején a köztudatba, hogy 2016-ban Tóbiás József feleségét úgy támadta be, ami addig példátlan volt a magyar médiatörténelem egészét tekintve, ráadásul egy olyan bátor szerzővel, aki „H888R” néven futott? A Habony Árpi-féle etikai-kódexbe simán belefért egy olyan „újságírói” kérdés is, hogy „Ön kiverné-e Tóbiás József feleségének régi képére?”.

Nincsenek kétségeink, a Fidesz-média ebben továbbra sem fog "határokat huzogatni". Ahogy a magyar kormánytagok sem "huzogatnak határokat" a korrupcióban. A kérdés csak az, meddig viseljük még ezt el?