A Nemzetközi Oltóközpontnál előjegyzést vásárolhattunk a Covid-vakcinára, majd eltűnt a hirdetés

Ha lesz védőoltás a Covid ellen, az kinek járjon majd először? Minden jóérzésű ember azt mondaná erre, hogy az idősek, a veszélyeztetettek, az egészségügyi dolgozók, a tanárok, a krónikus betegek legyenek az elsők, ugye? Na, Magyarországon nem egészen ez az elképzelés. De haladjunk szépen sorban a történésekben.

Még 2018-ban, a nagy állami létszámleépítés idején történt, hogy bezárták a Nemzeti Népegészségügyi Központ (ÁNTSZ)  oltócentrumát. Ez volt az a hely, ahol külföldi utazások előtt, különös tekintettel az egzotikus országokra, az állampolgárok és a diplomáciai munkatársak védőoltásokban részesülhettek. Emellett több évtizedre visszamenőleg őrizte az intézmény a vakcinázási adatokat, vagyis itt lehetett igazolást kérni arról, hogy valaki megkapta-e a kötelező védőoltásokat, amennyiben elveszett az úgynevezett "oltási könyve".

Kezdetben úgy tűnt, hogy a bezárást követően megnyitják az intézményt újra, erre utalt az a tény, hogy több mint 60 millió forint értékben történt oltóanyag-vásárlás a központ részére. Aztán egyszer csak lett a Nemzetközi Oltóközpont Kft. a korábbi intézmény helyén, két magánszemély - Kámány Zoltán Roland és Benkő Gábor - nevén. És ki volt ebben az időszakban az Országos Tisztifőorvos? Ugyanaz, aki most: Müller Cecília. Tehát az állami intézmény állami pénzből feltankolta a készletét, majd magánkézre került. 

Ennek az intézménynek a honlapjára kattintva csütörtökön az első felhívás, amivel találkoztunk, úgy szólt, hogy a még nem engedélyezett, nem árusított Covid-vakcinára lehet előjelentkezni, személyenként maximum 10 további személy (családtag) hozzáadásával, darabonként 5000 forintért, ami nem tartalmazza az oltóanyag és az oltás árát, kizárólag az előjegyzés költségét. Ugyanez vonatkozik az októbertől elérhető influenza-oltásra, azzal a vérlázító szöveggel, hogy ezért tették fizetőssé az előfoglalást, hogy azok juthassanak hozzá, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Csak szólunk, hogy a krónikus betegeknek nem gyakran van kidobni való 5-10.000 forintjuk, mert a rokkantsági ellátás, meg a táppénz mind olyan összegek, amelyek még az éhen haláshoz sem elegendőek.

Tehát nem a Nemzeti Népegészségügyi Központ, vagy a háziorvosok, vagy a kórházak jutnak először oltóanyaghoz és nem ők osztják el rászorultsági alapon, hanem egy magánkézre játszott állami cég? Akinek van pénze előjegyzési díjra, az élvez előnyt, aki pedig nem tud fizetni, az várólistára kerül?

És van itt még egy érdekesség: a Covid vakcina-előjelentkezés csütörtökön még elérhető volt a honlapon, péntekre azonban már eltűnt. Vajon miért?

Az Oltóközpont ráadásul a hivatalos Covid-teszteket is végez, közel 30.000 forintos áron. Az ingyenes teszteket több ellenzéki párt is követeli, akárcsak az ingyenes vakcinát. Stummer János, a Jobbik képviselője éppen a napokban nyújtott be egy javaslatot a parlamentnek azért, hogy a Magyar Országgyűlés nemzeti egységben vállalja a politikai felelősséget, hogy minden magyar állampolgár a lehető legrövidebb időn belül, alanyi jogon és ingyenesen juthasson hozzá a hatásos koronavírus elleni védőoltáshoz. A kormányt azonban a jelek szerint ez nem hatja meg, sőt a fentiekből az látszik, hogy az oltóanyag sem lesz olcsó.

A vakcina-előjegyzéássel kapcsolatban kerestük az Nemzetközi Oltóközpontot is, amint válaszoltak, frissítjük a cikket.