Az megvan, hogy Rétvári elszólta magát és tulajdonképpen elismerte, kevés koronavírus tesztet végeznek?

Az államtitkár úrnak ezúttal még a szokásos kitérő manőverrel sem sikerült elfednie a valóságot. Éppen az ellenkezője történt!

Történt, hogy Szabó Tímea országgyűlési képviselő több kérdést is feltett írásban a koronavírus tesztekről Kásler Miklósnak. Szabó arra volt kíváncsi, mekkora a tesztkapacitás Magyarországon, illetve hány vizsgálatot lehetne elvégezni naponta, ha csúcsra lenne járatva a laborhálózat. 

Orbán alkalmatlan minisztere helyett egy másik, Rétvári “válaszolt”. Reakciójából persze nem derült ki, hogy hány tesztet tudnának maximálisan elvégezni Magyarországon, viszont azt leírta, hogy 

a napi vizsgálatszám-szükséglet meghatározásánál a WHO ajánlása alapján azt kell figyelembe venni, hogy a napi pozitív vizsgálatok aránya ne haladja meg az 5 százalékot. 

Végre egy válasz, amiből konkrétumok derülnek ki! Szeptember 11-e óta ugyanis minden egyes nap 5 százalék felett volt a pozitív tesztek aránya hazánkban. Ez pedig azt jelenti, hogy ebben az időszakban, amikor egyre inkább berobban a járvány, keveset tesztelnek. Rétvári meghatározása is erre utal.  

A védekezéshez pedig bővíteni kellene! Éppen ezért követeli a kormánytól a Jobbik, hogy legyen széleskörű, ingyenes tesztelés.