Orbán szerint 99,9%, hogy az egészségügy kibírja a járványhelyzetet, de nem úgy néz ki

A pécsi kórház professzora szerint például „rettenetes, tűrhetetlen, végveszélyig sodró állapotban” van náluk a covidosok intenzív ellátása. De az is most derült ki, hogy már annyira kapacitásgondokkal küzdenek a teszteket végző mentősök, hogy az utcán, a hidegben állnak sorban a covid-tesztre váró betegek.

Óriási nyomás alatt dolgoznak már most is a covidosok számára kialakított intenzíves osztályokon. Nagyon sok a beteg, pillanatok alatt megtelnek az ágyak. A kormány ugyan újabb és újabb intenzíves ágyak kialakítását rendeli el, de a már meglévőket is csak drámai erőfeszítéssel tudják megfelelő minőségben üzemeltetni a kórházak - írja a 444 a KETLAK - Intenzív Tudományok Online - Mindenkinek (ITO-M) Webinar előadás sorozatának újabb részére hivatkozva.

Szerda este azért szervezték a megbeszélést, hogy összegyűjtsék a tapasztalatokat a covidos intenzives ellátásokról. A hozzászólók egymást erősítve arról számoltak be, hogy nagyon nehezen tudják kiállítani a szükséges mennyiségű szakorvost és szakápolót.

Pécsen például az 50 ápoló egyharmada esett ki a munkából az elmúlt 2-3 héten, vagy azért mert megfertőződtek vagy azért, mert közvetlen kontaktként karanténba kellett vonulniuk. Bogár Lajos professzor közölte, hogy „az aktuális mortalitás néha 50 százalék fölé megy, van, ahol hosszú kezelésre van szükség, állóháborúban vagyunk”.

Jelenleg 28 ágyuk van, ezeken 25 beteget ápolnak, de arra számítanak, hogy további ágyakat kell megnyitni, a kormány terveiben 103-ig kellene felmenni. „A szakszemélyzet annyira fel fog hígulni, hogy 10-15-20 súlyos állapotban betegre fog jutni egy szakápoló műszakonként” - mondta.

A többi kórházban sem jobb a helyzet. Orbán Viktor viszont ezzel egy időben, szerda este a Tényekben úgy fogalmazott, hogy:

"Van orvos és ápoló, de nem elég. Intézkedések nélkül csak 50% lett volna az esély, hogy az egészségügy kibírja a járványhelyzetet. Most, az intézkedések után 99,9%, hogy kibírja".

Ez előtt 5 nappal még azt mondta:

"ha jó szél fúj, jó szerencse van és az Isten is megsegít, s megérkezik a vakcina, akkor sikerülhet kezelni a járványhelyzetet" - jelentette ki.

Vagyis kijelenthetjük, hogy Orbán Viktornak valójában fogalma sincs, hogy az egészségügy kibirja-e a járványhelyzetet. Majd a széljárás eldönti.