Az állami megbízásokat elnyerő Orbán Viktor apjának fenyegetőzése felért egy beismerő vallomással

Volt honnan örökölnie az arroganciát, és a felsőbbrendűség-tudatot a miniszterelnöknek.

Történt, hogy a Direkt36 újságírói - miután e-mailek és telefonhívások sora maradt reakció nélkül - személyesen keresték fel idősebb Orbán Győzőt, hogy annak állami megbízásai felől érdeklődjenek, a Dolomit Kft. Ugyanis látványos fejlődést produkált, köszönhetően többek között annak, hogy közpénzből finanszírozott építkezésekhez szállított építőanyagokat. Csaknem százezer oldalnyi kiperelt projektdokumentum, számtalan megválaszolatlanul hagyott kérdés után végül a gánti dolomitbányánal sikerült találkozniuk a tulajdonossal, vagyis Orbán Viktor édesapjával, akinek két kérdést szerettek volna feltenni: 

Mely állami projektekhez szállított építőanyagot, és ezért mennyi közpénzt kapott? Mit szól mindehhez Orbán Viktor, aki korábban ellenezte, hogy édesapjának cége állami munkákban vegyen részt (és 2017-ben a Direkt36-nak is azt mondta, hogy ezzel kapcsolatban nem változott az álláspontja)? 

Orbán apja azonban nem volt túl beszédes kedvében, bár ő is, és a Direkt36 munkatársai is maszkot viseltek, és betartották a kellő távolságot, csak annyit mondott: 

Drágáim, a következőt szeretném mondani: koronavírus járvány van, nem fogadunk senkit. Köszönöm, hogy idelátogattak, viszontlátásra. 

Miután azonban néhány percre az újságírók még megálltak a cég udvarán, Orbán Győző újfent megjelent, és fenyegetőzni kezdett: 

Eddig voltam udvarias. Figyeljenek, én híres vagyok arról, hogy goromba vagyok, és nem szeretnék gorombáskodni, különösen hölggyel szemben nem 

 - kezdte a kormányfő apja, majd miután Zöldi Blanka hozzátette, hogy közügyekről szeretnék őt kérdezni, Orbán Győző a szavába vágva közölte: 

Nem érdekel! 

Ezután a következő, igencsak beszédes párbeszéd zajlott le: 

- ZB: Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy nem tartja jónak, ha ön állami beruházásokban vesz részt. 

- OGY: Drága... Jó idő van, gyönyörű idő van, erről beszélhetünk. Kőbányában, sajnos, ha eső van, akkor az rossz időnek számít. Ha süt a nap, akkor nekünk is jó időnk van. Viszontlátásra. 

- ZB: Esetleg itt a jó időben körbenézhetünk a kőbányában? 

- OGY: Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem, és goromba leszek. (...) Másik dolog, hogy ne zaklasson egy nyolcvan éves embert. Viszontlátásra. 

- ZB: Nem zaklatni szeretném, hanem közügyekről kérdezni. 

- OGY: Zaklat, zaklat, szó szerint zaklat. Tessék elmenni. 

Ha megengedi, csak csinálok én magáról egy fotót, hogy emlékezzünk erre

– mondta Orbán Győző, majd fotót készített a portál munkatársairól, a bányacég egyik alkalmazottja pedig videózni kezdett. 

- ZB: Mikor fog válaszolni ezekre a kérdésekre? 

- OGY: Ha vége lesz a járványnak. 

- ZB: Akkor ez egy ígéret egy interjúra, ha vége lesz a járványnak? 

- OGY: Senkinek semmiféle interjút nem adok. A cégbíróságnál be van jegyezve minden olyan adat, amelyre önöknek szükségük van, és tájékoztatni kell a közvéleményt. Ennyi.  

Birtokháborításért ne kelljen már feljelentenem önöket

- fenyegetőzött egy utolsót a miniszterelnök apja, majd elhajtott. 

Ez az egész jelenet, Orbán Győző kirohanása egyébként kísértetiesen hasonlít Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak korábbi látványos meneküléséhez. Mindkettő felért egy beismerő vallomással, akinek ugyanis nincs takargatnivalója, minden rendben van a cége körül, az nem így reagál, és nem menekül az újságírók elől, pláne nem fenyegeti őket.