Gyulyás Gergely szerint így 30 hétig tartana 3 millió ember beoltása, ezért kínai vakcinát is akarnak szerezni

A kormány ennél gyorsabban akarja maga mögött hagyni a lezárások korszakát, ehhez viszont máshonnan is kell vakcinát beszerezni - mondta.

Kásler Miklós a hétvégén már a precíz oltási terv nem ismertetése közben megfenyegette a magyar lakosságot, hogy 

a járványügyi intézkedések egészen addig fennmaradnak, amíg a lakosság átotltottsága kellő mértékú nem lesz.  A megfelelő mérték neki 4-5 millió embert jelent.

Csütörtöki online sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is erre utalt, amikor a precíz oltási tervet nem ismertette.

A EU-s oltóanyag-szállítás lassú, 100 ezer alatt van az unión keresztül Magyarországra érkező heti mennyiség, amivel körülbelül 30 hétig tartana 3 millió ember beoltása. A kormány ennél gyorsabban akarja maga mögött hagyni a lezárások korszakát, ehhez viszont máshonnan is kell vakcinát beszerezni - fogalmazott. A máshonan pedig Kínát jelenti.

A Sinopharmmal gyakorlatilag meg is állapodtak, az első adag - ami akár egymillió is lehet - szállításának időpontja csak a magyar engedélyezés gyorsaságától függ.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy továbbra is a következetes magyar járványügyi intézkedések betartása a garanciája annak, hogy a koronavírus-járvány második hulláma lefelé tartson. Hangsúlyozta, hogy a korlátozó intézkedések hatására ugyan Magyarországon visszaszorulóban van a járvány, ám ez nem európai jelenség, így a vírus behozatalának, terjedésének veszélye továbbra is fennáll.
    

A korlátozások enyhítésre két lehetőség van: vagy a járványgörbének kell továbbra is lefelé tartania, vagy az átoltottságot kell megfelelő mértékűre növelni - közölte a Miniszterelnökség vezetője. Ami már egyébként némileg ellentmond Kásler Miklósnak. De a dillettantizmus megszokott a kormányoldalon.