Prolizhattok nyugodtan, azon egyszer legalább már elbuktatok egy választást!

Ötmilliárd forintba kerül a miniszterek, államtitkárok, megbízottak és mindenkinek a kiskutyájának a fizetése – írta meg a HVG. Zseniális. Vajon mit csinálnak értünk ennyi pénzből? Mert bürokráciát, na azt kicsit se csökkentenek.

A lap azért nézte meg a listát, mert miután kinevezték Stumpf Istvánt egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztosnak, érdekessé vált, konkrétan mennyit költünk el minderre. A tavalyelőttig alkotmánybíró Stumpf ezzel akár 1,9 millió forintot is kaszálhat havonta.

Most ne is menjünk bele, miféle egyetemi modellváltásra készülnek, elég volt az SZFE, a PTE és más nagy hírű intézmények elrablását végigborzongani.

Ezt sikerült még megfejelni azzal, hogy minisztertől „helyettesalkormánybiztosig” (nem, még nincs ilyen, de már biztosan intézik) milyen lényegtelennek tűnő, ám annál nagyobb tételek szerepelnek - illetve nem szerepelnek – a vagyonnyilatkozatokban. Miből jachtozik Szijjártó Péter az Adrián, miből magángépezik Orbán Viktor, akinek már kétmillió felett van a fizetése, de minden évben képes beírni, hogy nulla forint a megtakarítása? Miközben közeli barátja az ország háromnegyedét felvásárolta, a közbeszerzéseket kivétel nélkül rájuk írják. Kit néznek hülyének? (A saját szavazóikon kívük.)

Havonta 450 millióba, éves szinten ötmilliárdnál többe fájnak nekünk ezek a kiváló emberek, akik újságírói kérdésre, neadjisten a parlamenti interpellációkra annyit tudnak visszaböfögni, hogy "sorosgyurcsány". Ha már ennyit adunk nektek, nem kellene érte dolgozni? Normális az, hogy mindezek után Orbán Viktor hátsó felében a melegségig megbújó Rákay Philip leprolizza a Jobbik elnökét?

De persze nem akkora baj ez, csak akkor légyszi, ha alkalmatlanok vagytok a feladatra, azt adjátok át másnak! Az évtized (inkább század) eddigi legsúlyosabb járványa közepette ne azt lássuk, hogy Mátyás király összerakására mennek el százmilliók, hanem azt közöljétek, mikor lesz annyi oltóanyag, hogy ki tudjak menni megnézni a franciák elleni EB-meccset, mikor kaphat oltást a nagypapám, és mikor nem hallunk olyat, hogy Debrecenben egy teljes kórházi osztály felmondást fontolgat, mert szokásotokhoz híven úgy átvágtátok őket, mint szart a palánkon!

Aztán majd prolizhattok nyugodtan, azon egyszer legalább már elbuktatok egy választást.