Rossz hírt kapott Orbán az Egyesült Államokból

Antony Blinken külügyminiszter kijelentette: külpolitikájuk egyik prioritása a demokrácia megerősítése Amerikában és világszerte. Az emberi jogok támogatásáért, valamint a korrupció elleni harc során pedig akár szankciók alkalmazására is készek. 

Az erős demokráciák stabilabbak, nyitottabbak, elkötelezettek az emberi jogok mellett, kevésbé érzékenyek a konfliktusokra és megbízhatóbb piacot jelentenek a termékeink és szolgáltatásaink számára  

- fogalmazott a külügyminiszter az amerikai képviselőház külügyi bizottságának tegnapi ülésén Washingtonban. 

A korrupció felderítése és az ellene való harc kulcsfontosságú számunkra. Erre még több figyelmet, időt és erőforrást fogunk fordítani, mert úgy látjuk, hogy ez nagyon sok helyen meghatározó probléma. Ha pedig felhívjuk a figyelmet a korrupcióra, és az állampolgároknak lehetőséget adunk arra, hogy lássák mennyire korruptak a vezetőik, akkor azzal alááshatjuk ezeknek a vezetőknek támogatottságát 

 - tette hozzá Blinken. Akinek szavai korántsem üres ígéreteknek tűnnek, a múlt hónap végén például közleményben jelentette be: „súlyos korrupcióban való részvétele miatt” kitiltják az Egyesült Államokból Dobroslav Trnka szlovák volt legfőbb ügyészt. A napokban pedig iráni tisztségviselőket tiltottak ki emberi jogi bűnök miatt. 

Tekintve, hogy hazánk az Orbán-kormány alatt az EU egyik legkorruptabb országa lett, a magyar miniszterelnök ráadásul előszeretettel mutatkozik korrupcióval vádolt kormányfőkkel, a demokrácia pedig hazánkban több sebből vérzik, nehéz időszak vár a járványkezelésben már megbukott populista “vezérre.”