Részben meghátráltak Orbánék az iskolanyitással kapcsolatban

A pedagógusok, a MOK, a virológusok, illetve a szülők többsége is a nyitás ellen foglalt állást. Kezdetben Orbánék minden iskolát nyitni akartak április 19-én, aztán pénteken leszűkítették a kört az általános iskolákra, szerdán pedig Orbán bejelentette, hogy csak az óvodák, illetve az alsó tagozatok nyitnak ki.

Elértük, hogy elhalasszák el az április 19-re tervezett kötelező jelenléti oktatás bevezetését a középiskolákban. Azonban az általános iskolások mellett is ki kell állnunk, hogy nekik se legyen kötelező jelenléti oktatás egy ilyen kockázatos időszakban! Több mint egy évnyi bezártság után mindannyian szeretnénk már visszatérni a mindennapokba, szeretnénk a barátainkkal, osztálytársainkkal találkozni, újra látni és megölelni egymást. Azonban nem szabad elhamarkodott lépést tennünk, mert most minden percen életek múlhatnak

- áll az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM) felhívásában. A diákok létrehoztak egy eseményt a Facebookon „Nem megyünk suliba április 19-től címmel”, melyhez egyre többen csatlakoznak, immár több mint 23 ezren jeleztek vissza.

A mozgalom kezdeményezése által ráadásul a szülők is tiltakozást szerveznek, hozzájuk itt lehet csatlakozni:

Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja kedden azt nyilatkozta a Portfóliónak, hogy 

"aki április 5. előtt megkapta az első dózist, annak 60-80 százalék körüli lesz a védettsége a vírussal szemben, amikor belép az iskola kapuján, akinél viszont nem telik el 11-12 nap az oltás beadása után, annak gyakorlatilag nem lesz védettsége.”

A pedagógusok döntő többsége (87%) nem pártolja az oktatói, nevelő intézmények április 19-re tervezett újranyitását, 7 százalék egyetért azzal - ez pedig a 21 Kutatóközpont és a Pedagógusok Szakszervezete együttműködésével készült felmérésből derült ki, melyben összesen 9529 pedagógus vett részt. 

Miközben a boltok hosszabb nyitvatartását, így a vásárlók időben, valamint térben való jobb elosztását jó iránynak tartjuk, az egyéb szolgáltatások és főként az oktatási intézmények nyitását határozottan korainak ítéljük meg - írta közleményében a Magyar Orvosi Kamara április 7-én.

A kormány a jelek szerint megijedt a hatalmas tiltakozástól, hiszen Orbán Viktor ma a Facebookon (hol máshol?) bejelentette, hogy csak az óvodák, illetve az általános iskolák alsó tagozatai nyithatnak ki. Emellett további lazításokat is ismertetett, az újranyitás következő lépcsőfokát most épp 3,5 millió beoltottban határozta meg. Ha ezt a következő hét közepén elérjük, akkor kinyithatnak a teraszok. A vendéglátósokat terhelő teraszdíjat pedig eltörlik.