A "felkészült" egészségügyben Kásler felfüggesztette az onkológiai szűrővizsgálatokat, a rákellenes szervezetek szerint ez komoly veszély

Közös közleményben fejezi ki aggodalmát több rákellenes civilszervezet, amiért Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a múlt hét végén miniszteri utasítással felfüggesztette a népegészségügyi célú, célzott, onkológiai szűrővizsgálatokat a fertőzöttek száma miatt.

„Ismerjük a Covid-19 világjárvány okozta egészségügyi nehézségeket, a hivatástudatból jelesre vizsgázó személyzet leterhelését, de tisztában vagyunk azzal is, hogy Magyarország a világ élvonalába tartozik a daganatos megbetegedések okozta elhalálozások rangsorában, - a bármilyen krónikus - betegség megelőzésében pedig sereghajtók vagyunk. Szakmai tudásunk teljes birtokában és lelkiismeretünk szerint kijelentjük, hogy ezek az intézkedések hosszú távon súlyos, a társadalom széles rétegét érintő, komoly egészségügyi kockázatot rejtenek, ezzel magasabb pénzügyi kiadást eredményeznek, mint amennyi emberi erőforrást a kormányzat jelenleg visszatart a bevezetett rendelkezésekkel”

- írja a közleményben a Magyar Hospice Palliatív Egyesület, a Magyar Rákellenes Liga, a Mályvavirág Alapítvány, a Mellrákfórum - Nem vagy egyedül Alapítvány, a Mellrákinfó Egyesület, a Mell-véd Közösség, a Nézőpontváltó Egyesület, a Ráktúlélőkért, hozzátartozókért Egyesület és a Tábitha Hospice Ház Szociális Alapítvány.

Korábban Kálser Miklós és Orbán Viktor is azt hazudta, hogy az egészségügyben nincsen semmi probléma, a jelek szerint pedig nem is izgatja őket, hogy de, van.

"Én biztos vagyok abban, hogy egyetlen magyar embernek sem kell szenvednie vagy meghalnia azért, mert az egészségügyi rendszer ne tudná őt befogadni, és számára megfelelő ellátást adni. Minden magyar élet megvédésére képes a magyar egészségügy"

- jelentette ki Orbán 2020. szeptember 14-én. 

Kásler pedig egy évvel ezelőtt, 2020 márciusának elején így hazudott:

Amennyiben viszont az illető nem járt fertőzött területen, nem érintkezett onnan hazatért emberekkel, ha nincsenek tünetei, akkor nincs sok értelme maszkot hordani. (...) Még tömeges fertőzés esetén is elegendő lenne a magyar egészségügy kapacitása.