Rendületlenül mantrázza a kormánypropagandát, de kicsoda valójában Novák Katalin?

Vajon ki írta az alábbi sorokat? “Unom a bárgyú mesekönyveket, szeretnék két mondatot úgy váltani egy felnőttel, hogy nem szakít félbe senki, és minden vágyam csukott ajtó mellett pisilni.” - Ugye, nem tippeltek volna Novák Katalinra? De hogy lett a türelmetlen anyukából a Fidesz szülesztő minisztere? 

Novák Katalin 1977-ben született, Szegeden. Fontosak lehetnek számára a gyökerek, családi kötelékek, hiszen hivatalos életrajzában így szerepel: “háromgyermekes édesanya, feleség, szülei gyermeke” - ez utóbbi tény egy önéletrajzban elég felesleges infónak tűnik, de sebaj. Középiskolai évei alatt megfordult Los Angelesben, valamint Párizsban is, ösztöndíjasként. Közgazdászként diplomázott a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Főiskolán, majd a Szegedi Tudományegyetem és az Université Paris X (Nanterre) Közösségi és francia jogi képzését is elvégezte. Erre az egyetemre - melyet gyakran “vörös egyetemnek” is hívnak - járt egyébként Nicolas Sarkozy és Emmanuel Macron is, Franciaország volt és jelenlegi elnökei. Ezután még további képzéseken vett részt francia intézményekben, EU és nemzetközi kapcsolatok terén. Katalin szerencsés ember, a világ több országában is dolgozott: az USA-ban, Németországban és Franciaországban is, beszél angolul, németül és franciául felsőfokon, továbbá spanyolul társalgási szinten. Azt gondolnánk, hogy ilyen háttérrel nyitott, a világot szabad és boldog helynek látni kívánó emberré válik valaki. 

2001-től külügyminisztériumi referensként kezdett dolgozni, majd 2004-ben, 2006-ban és 2008-ban életet adott gyermekeinek. Ezt követően visszament dolgozni, miniszteri tanácsadó, miniszteri biztos, majd miniszteri kabinetfőnök lett. 2014-től az EMMI család- és ifjúságügyért felelős minisztériumának államtitkára, 2018-tól országgyűlési képviselő, majd 2020-tól családokért felelős tárca nélküli miniszter lett. Emellett jelentős közéleti tevékenységet végez, elsősorban családügyek területén, illetve a francia nyelv és a francia nyelvet használó országokkal való kapcsolatépítés területén. Emellett 2017-től a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke. Több elismeréssel, díjjal rendelkezik a családokért végzett munkája okán. Férje, Veres István Attila az MNB pénz- és devizapiaci igazgatója. Veresnek egyébként Matolcsy már egyszer felmondott, de Balog Zoltán telefonhívására vissza kellett őt venni. Ezt követően Novák Katalin megkapta az MNB egyik legrangosabb kitüntetését, a Popovics-díjat. Hát nem kedves? 

Vagyonnyilatkozata alapján számos ingatlannal rendelkezik Szeged és Budapest területén, melyek kiadásából a bruttó 1,7 milliós miniszteri fizetésén felül további jelentős havi bevétele származik. Ezek egy részét vásárolta, míg más részét ajándékba kapta. Mondtuk már, hogy szerencsés.

Látható, hogy Novák Katalin tanult, okos nő, nem azon múlt a pozíciója, hogy jókor volt jó helyen. Kitartóan tanult és lépett előre a ranglétrán, emellett a női princípiumot illetően is teljesítette a penzumot, hiszen 3 gyermeke van. Mégis, valami nagyon félrement az életében. A világlátott, nagycsaládos, nyugati demokráciák jogrendszerét elméleti és gyakorlati szinten is jól ismerő Novák valamiért annyira szolgalelkű és olyan természetes könnyedséggel csinál magából hülyét, hogy azt külön tanítani kellene, elrettentő példaként.

2020 decemberében kijött egy videó, melyben a szülesztő miniszter asszony szomorú hangon deklarálta, hogy bizony, nőként sok dologról le kell mondanunk és a fizetésünk is kevesebb, mint a férfiaké. A sztereotip videó mind a férfiakra, mind a nőkre nézve sértő módon ábrázolta a nemi szerepeket, ami általános felháborodást keltett. Ekkor idézte fel Rácz Zsuzsa a bevezetőben említett kis novellát, mellyel Novák a Terézanyu hangja pályázat különdíjában részesülhetett 2010-ben. Ebben így fogalmaz: “Gyakran vagyok türelmetlen. Sokat kiabálok, könnyen kijövök a sodromból. Bár még soha nem emeltem kezet a gyerekeimre, többször éreztem már azt, hogy legszívesebben én is fájdalmat okoznék nekik, amiért úgy felbosszantottak. Mintegy húszféle ételt főzök felváltva, a séták közben máshol jár az eszem, sokszor nincs türelmem minden bogárnál, virágnál megállni, lehajolni. Esténként könyvből mesélek, sokszor csak ülök a gyerekek mellett, és nincs türelmem a valódi játékhoz. Unom a bárgyú mesekönyveket, szeretnék két mondatot úgy váltani egy felnőttel, hogy nem szakít félbe senki, és minden vágyam csukott ajtó mellett pisilni. Szeretném hasznát venni a két diplomámnak, a négy általam ismert idegen nyelvnek, az élettapasztalatomnak. Hívnak vissza dolgozni. Felelős beosztásba, izgalmas területre, még izgalmasabb időszakban, tehetséges munkatársak közé. Nyolc órában.”  Majd a kommentek között találunk egy hozzászólást a 2010-es évből, Katka felhasználónévvel, megköszönve a gratulációkat. “Persze a történet néhány eleme fikció, az alaphelyzet igaz, de a felelősségteljes beosztás nem annyira felelősségteljes, a két diploma inkább csak másfél, a négy nyelv meg inkább csak három…:) Az érzések ettől ugyanazok.” 

Egészen világos, hogy Novák Katalin semmit sem tud az egyedülállók nehézségeiről, az egyszülős családok küzdelmeiről és a társadalom alsóbb rétegeinek problémáiról, nem ismeri a dolgozói szegénység fogalmát, az aluliskolázott, vidéki, vagy éppen albérletben élő emberekről sincs fogalma. Ezt az ominózus videót követően pár nappal még világosabban demonstrálta, amikor nekiállt egyetlen szál papírzsebkendővel ablakot pucolni, síkabátban és persze ezt dokumentálta is egy szelfivel. Azt, hogy mennyi ideig is tartana valójában egy ilyen módon kivitelezett ablakpucolás, a miniszterasszony bizonyosan nem tudja, mert akkor bele sem vágott volna.

Igaz, hogy már a videó előtt néhány héttel tudtuk, ami azóta a mindennapok valósága lett, hogy a tenyészminiszter drasztikus lépést tervez. Az egyedülállók és a meleg párok most már kizárólag az ő személyes engedélyével juthatnak örökbefogadható kisgyermekhez (nagyjából a lehetetlennel határos módon). Egészen példátlan az, hogy egy gyermek sorsáról nem egy szakértőkből álló team dönt, hanem egy miniszter, méghozzá személyesen. Pedig ezek a gyermekek így mégiscsak szeretetteljes közegben nőhetnének fel, nem pedig az intézet kegyetlen világában. Novák Katalin nemcsak a homoszexuális párok, de az egyedülállók előtt is becsukta a kaput, így egy kis család lehetőségének megteremtése helyett ezeket az embereket magányosságra ítélte. Ezek az emberek is csak egy kis boldogságra vágynak. Lehet, hogy nem a szó hagyományos értelmében vett párkapcsolatban élnek, vagy éppen nem sikerült párt találniuk. “Az érzések ettől ugyanazok.” Mégis, másodrendű állampolgárokká lettek degradálva.

Az adókedvezmények, a lakástámogatások, a felújítási támogatás hasznos elemek. Azonban a kapható lakástámogatások összege még mindig kevés, az árakat pedig sokszor fel is nyomja a CSOK. A családi pótlék és a nyugdíjminimum összege évek óta nem emelkedett, ami a szegények és a tehetősebbek közötti szakadékot mélyíti. Ennek pedig a gyerekek isszák meg a levét, ami megengedhetetlen. Novák Katalin annyi minden jóra fordíthatná a pozícióját. Felismerhetné a szegény családok nehézségeit, a magányosok problémáit, felléphetne a családon belüli erőszak ellen, hogy csak néhány példát említsünk. De nem teszi és ez megbocsáthatatlan bűn.