Meddőség és fájdalom: Álljunk ki az endometriózisban szenvedő nőkért!

Az új egészségügyi törvény olyan feltételeket teremtett az egészségügyi dolgozók részére, amit sokan nem tudtak elfogadni, így 5500 orvos és szakdolgozó távozott a rendszerből. Az orvosok, akik az állami rendszerben maradtak, innentől kezdve csak külön engedéllyel dolgozhatnak másodállásban, így sokan nem vállalták ezt a helyzetet és a magánszférát választották. Van egy olyan kitétel is, miszerint ugyanazzal a betegséggel nem kezelheti az orvos a betegét állami és magánellátás keretein belül párhuzamosan. Ezeknek az intézkedéseknek nagy vesztesei az endometriózissal élő nők.

Az endometriózis a női meddőség legfőbb oka. A betegség lényege az, hogy a méh belső falát borító nyálkahártya a méhen kívül, a test többi részében is megtalálható: a hasüregben, a belek, a húgyhólyag területén, de találtak már szöveteket a tüdőben és az agyban is. Senki sem tudja, miért vándorolnak ezek a szövetek olyan helyekre a testben, ahol normális esetben nem kellene jelen lenniük. És sajnos ezek a szövetek minden menstruációs ciklusban ugyanúgy megvastagszanak, mint azt a méhen belül teszik, ezzel borzasztó fájdalmakat okozva a betegnek, hiszen nem tudja a test úgy kilökni magából ezeket, mint a méhüreg esetében, az érintett szerveknél összenövéseket okoz és pusztít.

Minden 10. nő érintett, hazánkban kb. 200 ezren vannak, a betegség azonban aluldiagnosztizált, sokan nem, vagy nagyon későn tudják meg, hogy ebben szenvednek. Sem ultrahanggal, sem MR-rel, CT-vel nem mutatható ki. Laparoszkóppal kell betekinteni a hasüregbe ahhoz, hogy diagnosztizálható legyen és ekkor még nem tudni, mekkora pusztítást okozott odabent. De ehhez kell egy orvos, aki nem azt mondja, hogy a menstruációs fájdalom normális (nem az!), hanem komolyan veszi a tüneteket és megfelelő specialistához irányítja a beteget.

Ilyen specialistából nem sok van. Eddig sem volt könnyű ezeknek a betegeknek jó szakemberhez kerülni. Most pedig többségük a magánellátásban folytatja a munkát, így nem műthetik meg betegeiket TB-alapon. Egy ilyen műtét költsége félmillió forinttól akár több millió forintig is terjedhet. Nem egy műtétről van szó, ráadásul van olyan, aki már a tizediken van túl.

Noémi Budapesten él. Tinédzser kora óta rendkívül fájdalmas volt a menstruációja, előfordult, hogy összeesett a buszon. 2016-ban diagnosztizálták endometriózissal. Maréknyi fájdalomcsillapítókat szedett, de így is többször előfordult, hogy szabadságot kellett kivennie azokon a napokon, amikor a menstruációja a legerősebb volt. Az első műtétjére 2016-ban került sor, ekkor eltávolítottak több endometriózisos szigetet a hasüregéből. Ezután olyan gyógyszereket szedett, melyek blokkolták a menstruációját (a menopauzához hasonló állapotot idéztek elő), azonban ettől nagyon sokat hízott és nem érezte jól magát. Fiatal, harmincas nőként nem ez az ideális állapot. Sajnos az első műtétet végző orvos nem volt endometriózis-specialista, így 2018-ban újabb műtétre került sor. Ez egy nagyműtét volt: eltávolították a beleinek és a húgyhólyagjának egy részét és az egyik petefészkét a petevezetővel együtt, valamint a méhét is csonkolni kellett. Ennek ellenére a féléves kontroll újabb endometriózisos szigeteket mutatott, így nem egészen egy évvel még egy kisebb műtétre szükség volt, de azóta jól van. Nagyon szeretne egy kisbabát, de a jelen körülmények szerint saját gyermeke csak béranya segítségével lehetne, ami itthon nem járható út.

Az ilyen nagyműtétek esetén egész team kell, hogy rendelkezésre álljon, hiszen a teljes hasüreg érintett lehet, sok szervet kell megtisztítani, sok esetben csonkolni is. A belek érintettsége esetén szükség lehet úgynevezett bélvarró gépre, aminek a használatához külön szakember kell, illetve rendelkezésre kell, hogy álljon az eszköz. A betegek egyes esetekben sztómát kapnak, ami azt jelenti, hogy ideiglenesen vagy véglegesen a székletük a has falára ragasztott zacskóba ürül.

Az endometriózis nemcsak fájdalmas, de a női meddőség legfőbb oka is. Ezért is fontos az, hogy mielőbb diagnosztizálják a betegséget, mert minél előbb kerül specialistához a beteg, annál biztosabb, hogy kisebb roncsolást végzett odabent a betegség, kisebb műtétttel megúszható, illetve épen maradnak a szervei és akár lombikprogrammal, sikerül áldott állapotba kerülnie. Minél hosszabbak a várólisták, ez annál kevésbé biztosítható. Példa erre Pataki Zita műsorvezető, aki szintén ebben a betegségben szenved, kilenc lombikprogramban vett részt. Az utolsó kezelés idején 45 éves volt, amikor még egy utolsó lombikprogramba vágtak bele a férjével, ami sajnos - az előző nyolchoz hasonlóan - szintén sikertelen volt. A folyamatot videósorozatban dokumentálták. Ördög Nóra is erről a betegségről vallott Pozitív című könyvében. Tudjuk, hogy az ő esetében az első gyermeke lombikkezelés során fogant, míg a második spontán terhesség volt. Az ő esete jó példa, azonban ehhez a korai diagnózis és az időben történt műtét is kellett.

Szél Bernadett képviselő zászlajára tűzte az endometriózisban szenvedő nők ügyét, petíciót indított és a Parlament elé vitte, a Fidesz azonban nem jelent meg az ülésen.

A Telex megkérdezte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt, hogyan egyeztethetők össze a történtek a kormány családbarát (-nak nevezett - a szerk.) politikájával, mire Szentkirályi azt a választ adta, hogy a négy nagy orvosi egyetem (Pécs, Debrecen, Szeged, Budapest) és a győri kórházban is van egy erre specializálódott centrum. Sajnos azonban ez kevés, és mivel a betegség minél tovább húzódik, annál nagyobb pusztítást végez, megengedhetetlen, hogy hosszú várólistákat kelljen kivárniuk a betegeknek. Ráadásul sokan ragaszkodnak az orvosukhoz, mert empatikus, jó szakember és mert sok korábbitól eltérően végre diagnózishoz és kezeléshez jutottak általa. És most több millió forintba kerülne, hogy továbbra is a megszokott orvosukhoz járhassanak.

A családbarát politika nemcsak abból áll, hogy odadobjuk a babaváró hitelt, meg a CSOK-ot, hanem abból is, hogy a családalapítást nem akadályozzuk meg azzal, hogy egy egyébként kezelhető betegséget nem kezelünk időben és megfelelően. Ezeknek a nőknek támogatásra van szükségük, anyagilag és lelkileg is, ez is a családpolitika része kellene, hogy legyen, de Novák Katalin nem szólalt még fel értük, pedig kötelessége lenne.

Az egész egészségügyi törvény nonszensz, különösen járvány idején megbocsáthatatlan bűn, hogy a Fidesz 5500 egészségügyi dolgozót hagyott elveszni. Ezeknek a nőknek a kezelése nem egy kifizethetetlen összeg, ezért sürgősen nyomást kell gyakorolni a kormányra az érdekükben. Ma ez, holnap egy másik betegség. Ma talán még nem vagyunk érintettek, de holnap igen. Ezért kell kiállnunk egymásért!

 

A petíciót ITT írhatják alá.