A Fidesz még mindig fél az Európai Ügyészségtől

Igaz, van miért.

Az Euronews információi szerint a héten az Európai Ügyészséghez való csatlakozást kérte Varga Judittól az EU igazságügyi biztosa. Didier Reynders felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormánynak lépéseket kell tennie azért, hogy alkalmazza az Európai Törvényszék ítéleteit és gyors előrelépést vár a bizottság Magyarországtól a Civiltörvény visszavonását illetően.

Az Orbán-kabinet korábban a szuverenitás védelmére hivatkozva tagadta meg a csatlakozást a luxemburgi székhelyű uniós nyomozószervhez, amely az EU költségvetését érintő csalásoknál önálló nyomozati jogkörrel rendelkezik majd.

De emlékezhetünk arra is, hogy a kormány nyallerei milyen elképesztő magyarázatokkal álltak elő az elutasításra vonatkozóan. 

Teljes a káosz az Európai Ügyészség körül, amelynek eddig sem a jogköre, sem pedig a hatásköre nem tisztázott – értékelt ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi "szakértője", CÖF szóvivő, orbánnyalonc még 2019-ben az M1 aktuális csatornán.

Szerinte nem lehet látni, hogy a szuverenitási kérdések hogyan alakulnak, illetve a büntető igazságszolgáltatás érintetlen marad-e az Európai Ügyészség felállításánál. Alapvetően ezért csatlakozott a 28 uniós tagállamból csak 22 az Európai Ügyészséghez. Érted: csak 22, a 28-ból

Arról a Lomnici Zoltán "szakértőről" van egyébként szó, aki az M1-en többnyire úgy szokott szakérteni, hogy a propagandagépezet csicskái a szájábaszakértik a szavakat.

"Tudományos alapossággal" járja körbe a témát Polt Péter is, mert "sok félreértés és téves információ is kering róla". És ez nem jó. Jó ezzel szemben az, hogy Polt Péter alternatívát is mutat a problémákra:

Az Európai Ügyészségről összefoglaló monográfia eddig nem jelent meg magyar nyelven, és az idegen nyelvű irodalom sem bővelkedik ilyenben. A célom az volt, hogy tudományos alapossággal járjam körbe azt a témát, amely nemcsak hogy alig ismert a magyar szakmai életben, hanem sok félreértés és téves információ is kering róla. Ebben a könyvben bemutatom azt az utat, amely a mostani európai tanácsi rendelethez vezetett, és megoldást, alternatívákat keresek azokra a problémákra is, amelyek megoldása elkerülhetetlen lesz az ez idő szerint jövőre esedékes hatálybalépést követően

- árulta el a legfüggetlenebb főügyész, mikor szintén 2019-ben épp monográfiát készített az Európai Ügyészségről.

És még egy fontos részlet ebből a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapján megjelent interjúból: Polt Péter leszögezte, hogy amúgy a magyar ügyészséget ért támadások mind alaptalanok.