Gyöngyösi Márton: Orbán belarusz barátja már a terrorista módszerektől sem riad vissza

Még Európában is vannak olyan politikusok, akik a saját népére támadó Lukasenka belarusz diktátorral értik meg magukat a legjobban: jelesül Orbán Viktor az, aki szerint sok közös van bennük.

Orbán belarusz barátja már a terrorista módszerektől sem riad vissza - A belarusz légierő leszállásra kényszerítette a Ryanair Görögország és Litvánia között repülő járatát, hogy letartóztathasson egy, a gépen ülő belarusz ellenzékit. Nos, azt, amikor valaki egy repülőgépnyi ember életét kockáztatja a politikai céljai érdekében, azt úgy nevezik, hogy terrorizmus. Akkor is, ha ezt egy állam műveli, katonai erővel. Bízom benne, hogy az Európai Unió végre határozottan ki fog állni az ügyben, hiszen egészen példátlan és megengedhetetlen is, hogy egy EU-s országok között repülő géppel egy diktatórikus rezsim ilyesmit megtehessen. A tétovázás pedig már csak azért is megengedhetetlen, hiszen látjuk, hogy még Európában is vannak olyan politikusok, akik a saját népére támadó Lukasenka belarusz diktátorral értik meg magukat a legjobban: jelesül Orbán Viktor az, aki szerint sok közös van bennük

- írja Gyöngyösi Márton Facebook-bejegyzésében. A Jobbik EP-képviselője hozzátette, hogy mi, magyarok nem szeretnénk terrorista rendszerek cimborái lenni, és nem kérünk az ázsiai diktatúrákból sem, mi egy büszke és sikeres európai országban akarunk élni.

Ezért 2022-ben el fogjuk zavarni Lukasenka magyarországi tanítványát, Orbán Viktort és sleppjét - jelentette ki.

A magyar kormány nem mellékesen hétfő délutánig semmilyen formában sem kommentálta a vasárnapi fehérorosz incidenst. Eközben az Európai Unió külügyi szolgálata közölte, hogy az

Európai Unió bekérette Fehéroroszország nagykövetét, akit arról tájékoztattak, hogy az EU intézményei és tagállamai határozottan elítélik a Ryanair járatának hétvégi minszki földre kényszerítését és a gépen utazó, őrizetbe vett újságíró szabadon bocsátására szólítottak fel.

Orbán Viktor ugyanakkor "véletlenül" kihagyta a minszki esetet, mikor a brüsszeli csúcs fontos témáit sorolta aktuális propagandavideójában a Facebookon.

Mint ismert, Fehéroroszországban 2020 augusztusa óta tartanak a rezsim elleni tüntetések, előfordult, hogy százezer tüntető indult meg Minszkből, a főváros belvárosából Aljakszandr Lukasenka külvárosi rezidenciája felé. A rohamrendőrök százával állították elő az aktivistákat, és több beszámoló szerint figyelmeztető lövéseket is leadtak. Az államfő diktatórikus fellépését az egész EU elítélte, Orbán Viktort leszámitva.

Tudjuk is, hogy miért: 

Tavaly június elején pattant ki Fehéroroszországa, hogy büszkén kijelentse, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki Európa kommunista diktatúrájába ment barátkozni.

Sőt, "a magyar-fehérorosz politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta" Minszkben, az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatott tárgyaláson.

A Függetlenségi Palotában Orbán Viktor megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Fehéroroszországban. Régóta tartoztunk ezzel a látogatással - mondta, jelezve azt is, hogy Aljakszandr Lukasenka utoljára 1994-ben járt Magyarországon. Hozzáfűzte, reméli, ez is változik majd.

Az igazán "aztarohadt" érzés pedig annál a résznél foghatta el az itthoni hallgatóságot, ahol Orbán azt jelentette ki, hogy

a két ország között nincs semmilyen rendezetlen vitás kérdés, nincs politikai érdekütközés, a tisztelet kölcsönös. "Elvileg minden jó".