A Fidesz nehéztüzére, prolihisztor, és leginkább zabálásairól ismerjük - Mutatjuk, mit érdemes tudni még Németh Szilárdról

A Fidesz szellemi nagyágyúi közül Kósa Lajost már bemutattuk. Németh Szilárd rezsibiztos nagyjából ugyanaz a szint szellemileg, amit Kósa képvisel. Manapság akkor jó fideszes politikus valaki, ha nem éppen a legélesebb kés a fiókban.

Németh Szilárd 1964-ben született, egy csepeli munkáscsaládba. Apjával, anyjával és húgával állítólag egy 9 nm-es albérletben éltek. Érettségi után egy általános iskolában képesítés nélküli napközis nevelőből lett tanító, tanár, majd igazgatóhelyettes. 1982 és 1996 között dolgozott itt, miközben a Budapesti Tanítóképző Főiskolán diplomát szerzett 1990-ben könyvtár-tanító szakon. Ezt követően, 1996-ban a BME közoktatás--vezetői szakán szerezte meg második diplomáját, majd egy év múlva egy környezetpedagógusi szaktovábbképzésen is részt vett. Dolgozott könyvtárosként, majd iskolaigazgatóként (már egy másik iskolában), majd a Vasutasok Szakszervezetének humán erőforrás és szervezési osztályvezetője volt. 2000-től a Környezetgazdálkodási intézet európai integrációs igazgatója volt, majd a jogutód, a VITUKI szakági igazgatója. Nős, két gyereke van. 

1998 óta önkormányzati képviselő Csepelen, méghozzá az SZDSZ színeiben kezdte pályafutását, a csepeli SZDSZ alapító tagjaként. Három cikluson át volt önkormányzati képviselő. 2004-ben lett parlamenti képviselő, Őry Csaba helyét vette át, aki az Európai Parlamentben folytatta munkáját. Németh ekkor részt vett a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság munkájában. A 2008-as ciklusba nem került be első körben, ám 2009-ben ismét felszabadult egy hely a számára, méghozzá Deutsch Tamásé. 2010-ben egyéniben nyert, illetve ebben az évben Csepel polgármesterévé is megválasztották, egy ideig politikai álláshalmozó volt, polgármester és parlamenti képviselő is volt egyszerre, ám 2014-től már erre nem volt lehetősége. 2014-ben és 2018-ban az országos listáról került be a Parlamentbe, mivel Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa lett a befutó. 2006 és 2014 között a Főváros közgyűlés tagja is volt, 2014 és 2018 között pedig a Fidesz parlamenti frakciójának frakcióvezető-helyettese. 2012 és 2018 között a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke, 2017 és 2018 között a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke, 2018 óta a Bevándorlásellenes kabinet vezetője (tudjuk, STOP SOROS!), 2018-tól a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, illetve 2015 óta a Fidesz alelnöke is. 2013-tól a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője, 2015-től pedig a Birkózószövetség elnöke is. Igazi multitalentum, aki egyszerre 5-6 feladatot is ellát, emellett pedig van ideje rendszeresen arra, hogy jó vastag, zsíros receptekkel is gazdagítsa a gasztrokultúrát - igaz, hogy néha ezt vadiúj, címkés bográcsban teszi, méghozzá tűz nélkül, ami hát mit mondjunk, feltételezi, hogy esetleg nem ott és úgy készült az étel, de legalább nem gond, hogy papucsban teszi ezt, mert az tűz mellett úgyis túlságosan balesetveszélyes lenne. 

A csepeliek nyilván nem sírják vissza Rezsi Szilut, hiszen a visszaemlékezések szerint kifejezetten kellemetlen, diktatórikus hajlamú polgármester volt. Kirúgta a közgyűlés belső ellenőreit, annak ellenére, hogy törvény írja elő az alkalmazásukat, megszüntette az interpelláció lehetőségét és az egyéb napirendi pontok felvetését. Nem tűrte az ellenvéleményt, több milliárd forintot elherdáltak, tízszeres áron csatornáztattak, azt sem tudni, hová tűnt a kapott EU-s támogatás. Legfőbb ígérete, a Weiss Manfréd kórház újranyitása sem valósult meg. Rezsibiztosként sem vizsgázott jól: az energiahordozók világpiaci ára csökkent, de ez a rezsiárakban egyáltalán nem lett lekövetve, így sokkal többet fizetünk a gázért, mint kellene. A háztartások nem törekedtek energiahatékony megoldások bevezetésére, az viszont kétségessé vált, hogy a tiszta ivóvizet a vízközműszolgáltatók meddig tudják biztosítani, mert nincs pénz a vízhálózat karbantartására. Ha a gáz ára csökkent volna, a vízé pedig nőtt volna, még akkor is sokkal jobban jártunk volna, mint így, hogy erőszakkal szinten tartottuk az árakat.

Vagyonnyilatkozata szerint van egy családi háza, egy kisebb lakása meg egy gyümölcsöse Csepelen, fizet biztosítást, van hitele, mint egy puritán, dolgos embernek. Ha már a házánál tartunk: 2007-ben ide jegyeztette be a saját alapítványát, a Kozma Itván Magyar Birkózó Akadémia Alapítványt, amelyet a kormány rögtön meg is támogatott: előbb 2 milliárddal, majd még 370 millióval. Micsoda elkötelezettség. Azt tudjuk, hogy a rezsibiztos 11 éves koráig birkózott, de hogy ezen kívül mi köze van a sporthoz az elhízott, pocakos államtitkárnak, arról fogalmunk sincs. Hacsak az nem magyarázat, hogy a Fidesz-kormánynál a pénz mindig a sportban van, sohasem az oktatásban, vagy az egészségügyben, ahogy minden normális országban. 

Ha sportembernek nem is, de a bunkó biztonsági őr sztereotípiájának abszolút megfelel a rezsibiztos (természetesen azt nem állítjuk, hogy minden biztonsági őr ilyen, de mindenki találkozott már ezzel a típussal). Bunkó beszólásait felsorolni nem könnyű, de a legkirívóbbakat azért említsük meg. A 168 óra riporterének ellenérveire csak annyit mondott: duma, hablaty, hamuka. Véleménye szerint aki teleszüli a világot, azé a világ. Imádja a zsíros ételeket, mint például a csülkös sztrapacskát. A mentősöket megalázta néhány láda almával. Tájékozatlanságát pedig akkor támasztotta alá a legdurvábban, amikor arról beszélt, hogy a Fidesz nem kapott pénzt Sorostól, ő legalábbis nem tud róla. Pedig hát nem biztos, hogy ma egyáltalán lenne olyan, hogy Fidesz, ha annak idején Gyuri bácsi nem lapátolja a pénzt a fiatal demokraták újonnan alakult pártjába és nem küldi őket tanulni a nagyvilágba.