"A f.szért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre"

Emlékszünk még a négy évvel ezelőtti komédiára, ugye? Most akkor jó miniszterelnök lenne Karácsony Gergely vagy sem?

Hatalmas volt az öröm 2019. október 13-án este, amikor kiderült, hogy az Orbán kottájából játszó Tarlós helyett új főpolgármestere lesz Budapestnek. Sokan viszont nem a személye miatt szavaztak Karácsony Gergelyre, hanem azért, mert félretették saját érdekeiket, ideológiai meggyőződésüket az összefogás sikere miatt.

Karácsony így aztán nagy elánnal vetette bele magát a munkába, első intézkedései között függesztette fel a fővárosi kilakoltatásokat, többek között arra is ígéretet tett, hogy kitiltja a közterületekről az egyik leggusztustalanabb kormánypárti szennylapot, a Lokált, bejelentette például, hogy el szeretné érni, hogy Budapest ne a kormányon keresztül kapjon uniós pénzeket.

Majd teljesen érthetetlen módon megduplázta Tarlós végkielégítését, aki ráadásul díszpolgárként köszönt le, ezt ráadásul több ellenzéki közgyűlési tag nem is támogatta, az ellenzéki szavazókról pedig már ne is beszéljünk. Aztán kiderült, hogy Tarlósnál is bőkezűbben szórja a fővárosi önkormányzati cégekben járó fizetéseket, főként az egykori szociknak.

Sokat hallottunk arról is, hogy Karácsony bevezetné az általa Tiborcz-adónak nevezett javaslatát: ennek értelmében az 500 millió forint feletti budapesti ingatlanokat megadóztatná, az ebből befolyó összeget pedig szociális bérlakásépítésre költené. Egyelőre a Tiborcz-adó nincs sehol.

Vajon az egész "karácsonyi csoda" egy nagy lufi lenne? Ez már csak azért is különösen releváns kérdés, mert a jövő évi választás egyik legfontosabb kérdése, hogy lesz-e végre 30 év után valódi rendszerváltás. Ahhoz ugyanis az kell, hogy az elmúlt 30 év bűnösei igenis feleljenek a tetteikért. Az elmúlt hónapokban több felmérés született, melyek szerint a választók közül többen látják úgy, hogy Jakab Péter inkább győzné le és számoltatná el Orbánt, mint Karácsony Gergely.

Talán ők is érzik, hogy bár Karácsony Gergely Budapest vezetésében helytáll, az ország irányításához, illetve a valódi elszámoltatáshoz egy olyan emberre van szükség, akit nem kell rábeszélni semmire, hanem önként felismeri és felvállalja azt a történelmi feladatot, amit valódi rendszerváltásnak szeretnénk végre hívni. 

„Alapvetően az az érzésem, hogy a faszért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem. Annyi hatása volt, a PM felment 0 százalékról 1-re, ennyit tudtunk elérni ezzel. Sokkal beljebb nem vagyunk. Ráadásul nekem van egy fő állásom, ami önmagában egy kibaszott politikai stressz, hogy lesz Zuglónak költségvetése, meg ilyen apróságok. Van nekem ilyen szempontból dolgom, így tudom is magam áltatni azzal, hogy én teszek az ügyért, vagy valamit csinálok” - mondta Karácsony Gergely azon a bizonyos kiszivárgott hangfelvételen 2017 decemberében.

Mi változott az elmúlt 4 évben? Karácsony Gergelynek most is van egy főállása, a Fidesznek köszönhetően stresszes hétköznapjai és dolga is bőven. Kedve viszont állítólag most se nagyon volt miniszeterelnök-jelöltnek lenni.

Nem lenne jó, ha 2022-ben az történne, ami 2019-ben, mikor tiltakozásul MAJDNEM átmászott egy kerítésen, de aztán inkább mégsem.

Ma este 8-ig még érdemes mindezt átgondolni, addig ugyanis még zajlik az előválasztás első fordulója és lehet szavazni.