2021-ben sem került rács mögé Farkas Flórián

A Fidesz évtizedek óta bújtatja, úgy néz ki 2022-ig még menekülhet, de számol-e vajon Orbán bukásával?

A jövő évi országgyűlési választás utánra is húzódhat a Farkas Flóriánt érintő nyomozás befejezése - írta meg a nyáron a 24.hu. Az Országos Roma Önkormányzat botrányos Híd a munka világába programjának gyanús pénzköltései miatt öt éve folyik, de nagyon messze még a vége.

Polt Péter akkor ismét elmondta, hogy az ügyben öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként. Farkas Flórián természetesen nincs köztük, hiszen őt mentelmi joga védi. Az első gyanúsítottat az ügyben 2019. december 10-én hallgatták ki, így a büntetőeljárási törvény alapján a nyomozást idén december 10-ig be kell fejezni. Arra már nem tért ki a legfőbb ügyész, de ugyanez a törvény azt is rögzíti, hogy az említett határidő lejárta után azt még egy alkalommal, legfeljebb hat hónappal meg lehet hosszabbítani.

Tehát 2022. június 10-ig – vagyis a jövő évi országgyűlési választás utánig is – elhúzódhat a nyomozás befejezése.

Farkas Flórián 2020-ban és 2021-ben sem szólalt fel egyetlen egyszer sem a parlamentben, azért a magyar adófizetők régóta eltartják őt is. A választásokon mindig jól jönnek a Fidesznek a cigányok, de egyébként hová tűnik az év többi napján az „integráló” Farkas Flórián? Hol van most? Kell-e vajon számolnia a bukás lehetőségével? Egy 2022-es ellenzéki győzelem esetén nagyon valószínű, hogy igen.

Farkas Flórián nemlétező munkásságát érdemes külön kiemelni, hiszen 2020-ban volt egy igen fontos választás, ahol megint csak az olcsó szavazólapnak tekintett, krumplival megvehető cigányságon múlt a végeredmény.

A Fidesz számtalanszor bizonyította, hogy nem programmal akarnak választópolgárokat megszólítani, hanem inkább a XXI. század júdáspénzével, zsák krumplikkal. A NER legmocskosabb működési mechanizmusa fedte fel magát októberben a borsodi időközi választáson, amikor megint a szervezett szállítássá és krumpliosztássá silányult a választójog. Ha egy karakterrel kellene leírni, hogy mit jelent a Fidesz számára a cigányság helyzete, az valószínűleg Farkas Flórián lenne. De hol van most ő? Hol van a kormánypárti „felzárkóztatás”, a romákkal való "törődés"? Nagyon úgy tűnik, hogy kizárólag a választások előtt/alatt a krumpliszsákokban.

Korábban már írtunk róla, hogy nehéz úgy a cigányságnak integrálódni, felzárkózni, ha azok a felelős vezetők, akiket kéretlenül az ügyük élére állítanak, többet ártanak, mint használnak. Farkas Flóriánról könyvet lehetne kiadni, csak kár, hogy annak nem „Ezt tettem a cigányságért” lenne a címe, hanem sokkal inkább az „Így ártottam a cigányságnak” mondat lenne helyes. Az ő munkássága tulajdonképpen a szótári alakja annak, hogy mire kell a kormánypártoknak a cigányság.

Leírni is röhejes: a magyar hatóságok 2015 óta nem találják, ki a felelős azért, hogy milliárdos összeget vertek el egy sosem működő foglalkoztatási szövetkezetre. A Híd a munka világába nevű programban 1,6 milliárd forint tűnt el, miközben körülötte sorjáztak a botrányok. Az első akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy egy gellérthegyi villa megvásárlásra költötték a rászoruló romák megsegítésére kapott támogatás 15-20 százalékát. Farkas Flórián ebbe a villába költöztette be a szövetkezet irodáját.

A roma önkormányzat herdálta a pénzt, és szinte semmit sem valósított meg abból, amit ígért. Ezt még az akkoriban Balog Zoltán által irányított Emmiben is felismerték. Lezárták a programot, és kötelezték az Országos Roma Önkormányzatot, hogy fizesse vissza a teljes támogatási összeget. Csak aztán mégsem kellett visszafizetni. Az ORÖ 1,3 milliárd forint támogatást kapott, és csak a fennmaradó 300 millió forintot kellett valójában visszaadni.

Farkas Flórián pedig azóta is vidáman ül a magyar Országgyűlésben. Igaz - bár a fizetését felveszi - 6, azaz hat éve nem szólalt fel a parlamentben. Vélhetően pont ennyi cigánysággal kapcsolatos ügy éri el az ingerküszöbét. Pont nulla.