A közmédia vezérigazgatói tényleg nagyon durva cuccot tolhatnak

Dobos Menyhért most épp azt mondta, hogy egyetlen egyszer fordult elő, amikor a politika befolyást akart gyakorolni rájuk - az is az ellenzék volt -, az esetet pedig a magyar demokrácia szégyenének titulálta. 

Komoly kontrollmechanizmus működik a közmédiában – jelentette ki a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Dobos Menyhértet azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Irene Khan, a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának védelmével foglalkozó ENSZ különleges jelentéstevőivel találkoztak a múlt héten.

Mint már korábban megírtuk, az egyeztetésen szóba kerültek a közmédia kiegyensúlyozottságát biztosító szabályok, az ellenőrzési mechanizmusok és a pártatlanságot garantáló előírások.

A vezérigazgatók azt állították: sokan próbálnak nyomást gyakorolni a közmédiára és politikai térfélre próbálják rángatni az intézményt, miközben a közmédia szerepe épp abban áll, hogy pártoktól és politikai szervezetektől függetlenül látja el feladatait.

A legdurvább részek pedig csak ezután következtek: vezérigazgatók kifejtették, hogy a korábbi időszakhoz hasonlóan a 2022-ben esedékes országgyűlési választásokra tekintettel ismét létrehozzák a Közmédia Választási Irodát, amelynek legfőbb feladata a kiegyensúlyozottság biztosítása lesz a kampányidőszakban. A közreadott közlemény úgy fogalmaz, hogy a beszélgetésen szó esett a BBC, azaz a brit közszolgálati média nemzetközi sztenderdjeiről is, amelyet – vezetői szerint – a magyar közmédia is követ.

Dobos most az M1-en azt mondta, hogy mindenképpen hasznosnak ítélték az egyeztetést, mert úgy gondolták, hiteles képet adnak az ENSZ-nek a közmédia működéséről. Hangsúlyozták, hogy komoly kontrollmechanizmus működik a közmédiában, amit elsősorban a törvényi szabályozás garantál, hiszen a kuratóriumot a parlament választja paritásos alapon, vagyis ellenzéki képviselők is tagjai a testületnek.

Ezen felül működik a tartalomért felelős, azt kontrolláló grémium is. Ez a Közszolgálati Testület, amely Dobosék szerint a társadalom minden szeletét lefedi, helyet kapnak benne a történelmi egyházak képviselői mellett a Magyar Olimpiai Bizottság vagy a Magyar Művészeti Akadémia delegáltjai is. Ha ők nincsenek megelégedve a tartalommal, kezdeményezhetik a vezérigazgató felmentését is. Ilyenre azonban még nem volt példa.

Arra a kérdésre, hogy tapasztalták-e valaha, hogy a politika befolyásolni akarja a közmédia működését, Dobos egyetlen egy példát hozott fel:

2018 decemberében a rabszolgatörvény elleni tüntetések idején ellenzéki politikusok a követeléseiket akarták beolvasni az állami tévében. Dobos mindezt úgy kommentálta, hogy a történet szégyen volt a magyar demokrácia történetében.

(Akinek erre reakcióként az "aztakurva" kifejezésen kívül, eszébe jut bármi, jelezze nekünk a szerkesztőségi email címen - a szerk.)

Nemrég ugyebár a Figyelőnek adott interjújában Papp Dániel hosszan sorolta azokat az eredményeket, amelyeket a tíz éve létrehozott Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap elért. Az MTVA vezérigazgatója többek között azt mondta, hogy a közmédia "pártoktól független, objektív".

Állandóan megpróbálnak minket a politika színterére ráncigálni, de nekünk nem feladatunk, hogy ott szereplők legyünk. Mégiscsak a közmédiáról van szó, amely pártoktól független, objektív - jelentette ki.

Ami pedig már kevésbé szórakoztató, hogy mindezt Papp Dánielék évi 130 milliárdból hazudhatják.

És akkor a szokásos... Álljon itt az MTVA történetének egyik legpártatlanabb, legobjektívebb híradása, amit nem befolyásolt a politika:

Majd az MTVA történetének egyik legpártatlanabb, legobjektívebb televíziós interjúja, amit szintén nem befolyásolt a politika: