Egy európai kormány se nyerészkedik annyit a saját népén, mint Orbánék

A varsói kormány második inflációellenes csomagja fél évig nullára csökkentette az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját. Magyarországon az áfa rekorder a többi uniós tagállamhoz képest, és Orbánék még a válság idején sem hajlandóak könnyíteni a lakosság helyzetén. A Jobbik egyébként régóta szorgalmazza, hogy a válságra való tekintettet engedjék el az alapvető élelmiszerek áfáját. A kormány részéről ez süket fülekre talál.

Lengyelországban februártól fél évig nullára csökkentették az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját. A csomagban február elsejétől 23 százalékosról 8 százalékosra csökkent az üzemanyagok áfája. Az intézkedés nyomán 5 zloty körüli értékre (mintegy 393 forint) nyomták le a literenkénti árakat. Szintén hat hónapra nullára csökkentették a földgáz áfáját, amelyet az előző csomagban már januártól 23 százalékról 8 százalékra faragták le. Emellett július végéig meghosszabbították az eredetileg januártól márciusig érvényes intézkedést, mellyel 23 százalékról 5 százalékra csökkentették az áram áfáját.

Az élelmiszer után kivetett áfa felfüggesztése kapcsán a kormányfő elmondta: az intézkedés minden, eddig 5 százalékos áfával megadóztatott termékre vonatkozik, vagyis az élelmiszerek döntő többségére. Az inflációellenes csomag havi mintegy 100 zlotyval (7,9 ezer forint) csökkenti a háztartások kiadásait, ezen belül az élelmiszerekre 45 zlotyval (3,5 ezer forint) kevesebbet költhetnek a családok.

A kommunikációban elképesztően "családbarát" Orbán-kormány vajon miért nem képes ezt megtenni? 

Az Európai Unió 2021. december 7-én módosított ÁFA-irányelve a tagállamok számára minimálisan 15%-os általános ÁFA-kulcsot határoz meg, de lehetőséget ad arra, hogy bizonyos termékkörök esetében csökkentett (akár 5%-os), vagy szupercsökkentett (5% alatti, akár 0%) rátát alkalmazzanak.

Vagyis, nem lehet Brüsszelre fogni, hogy Magyarország jelenleg érvényes 27%-os általános ÁFA-kulcsa kiemelkedik az uniós mezőnyből. A horvátok, dánok és a svédek vezettek be 25%-os forgalmi adót, a görögök és a finnek pedig 24%-ot, ami uniós mércével szintén magasnak számít, de még az is kisebb, mint a magyar. Relatíve alacsony ÁFA-kulcsot használnak a legkisebb államok: Ciprus (19%), Luxemburg (17%), Málta (18%), és 19% az ÁFA Németországban (de a COVID-járvány kitörésekor ezt 16%-ra csökkentették), valamint Romániában is.

Nullás kulcsot vezetett be az élelmiszerekre az Egyesült Királyság, Írország, valamint Málta is.

A járvány alatt "laborként" figyelt Ausztriában az élelmiszerekre 10%-os ÁFA kulcs alkalmazandó, miközben az általános ráta 20%. A pandémia alatt a nem-alkoholos italok, köztük a gyümölcslevek 20%-os kulcsát is 10%-ra, a vendéglátásét pedig 10-ről 5%-ra csökkentették átmeneti jelleggel.

Orbán Viktorék vajon mire várnak? A Jobbik kész javaslatot is tett eléjük az asztalra. A jelek szerint a Fidesznek most is sokkal fontosabb a saját gazdagodásuk, mint a magyar emberek életkörülményei.