Megdöbbentő hasonlóságok az izraeli miniszterelnök és Orbán között

Bár szülei nem voltak a kommunista párt tagjai és nem ifjú liberálisként kezdett politizálni, Benjamin Netanjahu nagyon hasonlít Orbán Viktorra. Nem véletlen, hogy jól megérti egymást a két autokrata vezető, ha például sorosozni kell, vagy a civil szervezetek ellen fellépni. 

Netanjahu_1

A két országot felesleges lenne egymáshoz mérni, mert amíg Netanjahu szerint „Izrael az USA hatalmas repülőgép-anyahajója”, addig Magyarország, Orbánnak köszönhetően az Európai Unió és a NATO tagjaként perifériára kerülő, diktatúra felé tartó állam.

Ami viszont mindkét országban közös, az a megosztott társadalom, amiben az Orbán által megfogalmazott „centrális erőtér” alapján működni tudnak.

  • Netanjahu Orbánhoz hasonlóan bukott már meg miniszterelnökként (1996 és 1999 között volt kormányon), tíz éve, 2009 óta van újra hatalmon.
  • Taktikája is hasonló a magyar kormányfőjéhez: a Fidesz testvérpártja, a Likud élén egy nagy néppárti, a palesztinokkal szemben radikális politikai tömböt hozott létre, ami az ultraortodox zsidó kispártokkal (Zsidó Otthon, Egyesült Tóra) koalíciós kormányt alkot.
  • Retorikája is keményvonalas. Nem csak szavakban tesz meg mindent a palesztinok és a fő ellenségként beállított Irán ellen. Koalíciós partnereire szüksége van a többséghez. Izraelben 3,25%-ra emelték a kis pártok bejutása ellen a választási küszöböt, de eddig mindig koalíciós kormányok alakultak (2013-ban a harmincharmadik).
  • A belpolitikában a kemény hangnemmel a radikális szavazókat is magához akarja csalogatni (ismerős ez valahonnan?), fő ellenfelei most a világi liberális pártok és a baloldali Munkapárt mellett a civil szervezetek. Igen, ott is a civil szervezetek lettek a bűnbakok, akik emberi jogi tevékenységet folytatnak, néhányan még az elnyomott palesztinok jogaiért is kiállnak.

Az már csak ráadás, hogy Soros is felbukkan mögöttük, mint külföldi finanszírozó - egyébként az izraeli törvény csak azt bélyegzi meg külföldi ügynökként, aki bevételei felét kapja külföldről.

A politikusok szövetségesei változnak, de a barátok általában állandóak. Ki ennek a két férfinek a közös barátja? Kettejük között a fő összekötő kapocs Arthur Finkelstein amerikai zsidó kampányguru volt, aki már 1996-ban dolgozott Netanjahu kampányában.

Finkelstein tökéletesítette Izraelben a negatív kampányt és ezt a mentalitást Finkelstein révén a Fidesz szabadította Magyarországra.

Lassan elfogynak a két miniszterelnök közötti hasonlóságok, mert Izrael hiába hirdeti, hogy a „Közel-Kelet egyetlen demokráciája”, nem ez jelenti a valós különbséget a két állam és a vezetése között. Izraelben, ha nem is hívják „fékek és egyensúlyok rendszerének”, működnek a bíróságok és az ügyészségek, és akadnak eljárások kormánypárti politikusok ellen is. Netanjahu ellen idén áprilisban indult a korrupciós perének bizonyítási szakasza a jeruzsálemi körzeti bíróságon.

Mikor hallunk olyat Orbán valamelyik volt miniszterétől, hogy a miniszterelnök korrupt, ezért távoznia kell? Izraelben ez is elhangzott már a kormányfővel szemben. Netanjahut a rendőrség ki is hallgatta annak idején hivatali ideje alatt kapott „ajándékok” miatt. Vajon Orbánt meg merné kérdezni a Nemzeti Nyomozó Iroda?

Majd 2022-ben.

(A cikk első változata 2017. 07. 17-én jelent meg.)