Berlin felett beborult az ég

A német parlamenti választások eredménye nemcsak az elemzőket és a politikusokat lepte meg, hanem azokat is, akik azt várták, hogy ez pusztán egy rövid megálló lesz az Európai Unió megújítása felé vezető úton.

Merkel_comicstyle

A francia-német tengely megújítása és az integráció dinamizálása helyett hetekig, hónapokig tartó helyben járás kezdődött. Sokan, akik nem számoltak a különféle szubjektív tényezőkkel, ugyanúgy meglepődhettek, mint a tavalyi amerikai elnökválasztás idején. A meglepettség a német tőzsde, a DAX indexén is látszott, kellett egy kis idő, amíg visszaállt a választás előtti szintre.  

Merkel újrázásának több olyan tanulsága is van, ami Magyarországra is érvényes.

Például nem olyan rossz koalíciós partner Merkel asszony, mint Orbán, de a vele való együtt kormányzás leamortizálja a másik felet. A szabaddemokraták 2013-ban, egyébként sikeres közös kormányzás után hullottak ki a Bundestagból, mert a hozzájuk tartozó egészségügyi minisztérium egy népszerűtlen ágazati reformot akart véghez vinni. Most a szociáldemokraták nyakába szakadt a migránskérdés mellett a szociális terület számos problémája, ami a német választópolgárokat közvetlenül érinti. A Merkel-kormány tevékenységét nem lehet hitelesen megtámadni kormányzati pozícóból. Az SPD számára hetekig ezért tűnt csodafegyvernek az Európai Parlamentből hazahívott Martin Schultz, mert nem vetült rá a nagykoalíciós részvétel árnyéka.

A kampány elején pont a szociális igazságosság kérdésének feszegetése után sikerült Merkelhez látótávolságba kerülnie a felmérésekben, majd miután a migráns ügyben a kancellárnál is puhább álláspontot képviselt – erősen visszaesett.

A televíziós vitában Schulz nem tudta Merkelt megszorítani – egy kedélyes beszélgetés lett a vége, amire, ha Orbánt nem emlegették volna, nem is emlékeznénk.

A választás nagy tanulsága a rendszerkritikus pártok megerősödése. Mert igaz, hogy a 2013-ban alakult AfD jó szereplésétől volt hangos a média, a Balpárt talán még náluk is kevésbé lojális a politikai berendezkedéshez. Az AfD programjában, azon kívül, hogy nem akar több migránst az országban látni, igazából nincsen semmi radikális. A Balpárt kiléptetné Németországot a NATO-ból, pedig 1955 óta ez a (nyugat)német biztonságpolitika alappillére.

Ebből is látszik, hogy nehéz lett volna egy baloldali összefogásban az SPD és a Zöldek mellé a Balpártot is hatalomba emelni. Az Alternatíva (AfD) egyelőre nem a kormányképességet akarta megvillantani, mert még kancellárjelöltet sem állított.

Ami viszont érdekesség, hogy a baloldali pártok a török hátterű szavazatokból jóval nagyobb mértékben részesültek, mint a jobboldaliak. A Németországban élő, közel kétmilliós, a volt Szovjetunióból elszármazott német és orosz közösségben az Alternatíva kiemelkedően szerepelt. Sokan tartottak attól, hogy az orosz hekkerek „beavatkoznak” a német választásokba, ám ennek gyanúja sem merült fel, mert a német választás technikai háttere jobb, mint amilyen az amerikaiaké volt.

A Russia Today Németországban sugárzott adása a Migráns1-nek becézett magyar „közszolgálati” csatornához hasonlóan számolt be a német helyzetről.

Ennek hatására is például a bajorországi Regensburg főleg kelet- és közép-európaiak által lakott negyedeiben 25% körül végzett az AfD.

Az AfD előretörése érzékenyen érintette a CDU bajor testvérpártját, a CSU-t, a Horst Seehofer vezette, migrációs kérdésekben keményvonalas és Orbán-barát pártot.

A felmérések szerint az Alternatíva támogatói közül a CDU-tól jött a szavazók 20%-a, az SPD-től 10%, a többiek korábban nem szavaztak, illetve kisebb radikális pártokra adták voksukat. A csak Bajorországban működő CSU parlamenti súlya 56 képviselőről 46-ra esett vissza, ami a korábbi 49,3%-os győzelem után csak 38,8%-os eredményt jelent.

Ahogy Magyarországon is kétségtelenül a budapesti és a győri fizetések felé kéne húzni a keleti országrész jövedelmeit, a bérunió még Németországban sem valósult meg.

Volt már olyan párt, amely a volt keleti tartományokban - a kommunista pártfunkcionáriusok után - újra a szociális igazságosságról beszélt, a választások teljesen más eredményt mutattak, mint „Nyugaton”. A CDU 27,06%-a mögé feljött az Alternatíva 22,9%-kal, az SPD a 14,3%-ával csak a negyedik helyet érte el a Balpárt 17,4%-a mögött.

Az AfD társelnöke, az egyéniben mandátumot szerzett Frauke Petry a választások másnapján kilépett a pártból. Ez arra mutat, hogy tulajdonképpen az AfD-ben két párt volt/van, egy rendpárti, konzervatív vonulat és egy radikálisabb, akár szélsőjobboldalinak tekinthető.

A Balpárt bár elismeri, hogy ha szellemében már nem is, de tagságában, főleg keleten, jelentős átfedés van a régi állampárttal, ahogy az ő „Népszabadságuk”, a Neues Deutschland (Új Németország) is a párt hivatalos lapja.

Az inkább középosztálybeli vállalkozókra támaszkodó liberális FDP keleten csak 7,2%-ot kapott, a Zöldek pedig 4,8%-kal a keleti tartományokból a Bundestagba se kerültek volna.

Egy koalíciós kormány megalakítása Németországban nem gyors folyamat – van, amikor két-három hónapig is elhúzódik. Most is az lehet a kérdés, hogy a két kisebb párt, az FDP és a Zöldek mennyire akarnak politikai „zsákmányt” szerezni, és hagyják-e, hogy Merkel asszony árnyékába kerüljenek.

Hagyomány, hogy a koalíciós partner adja a miniszterelnök helyettesét és a külügyminisztert. A legutóbbi Merkel-kormányban a szocdemek a külügy mellett a gazdasági, az igazságügyi, a munkaügyi és szociális, valamint a családügyi és ifjúsági, és a környezetvédelmi tárcákat vitték. A szabaddemokraták a gazdaság és a munkaügy iránt lehetnek fogékonyak, a Zöldek a környezetvédelem mellett az integrációügyi tárcát is kérhetik, mely most Merkel asszony török védence alá tartozik.

A legnehezebb a CDU és főleg a CSU programjának összefésülése a másik két pártéval, különösen az integrációs és migrációs kérdésekben. Ezek lesznek az elkövetkezendő hetek legfontosabb kérdései, de nem sokáig marad mozdulatlan a német politikai élet.

Október 15-én Alsó-Szászországban tartományi (Landtag) választás lesz, a székhelyén, Hannoverben jelenleg SPD-Zöld kormányzás van egy helyi párt támogatásával. Ez valószínűleg változni fog.