KDNP-Momentum-párbaj: Hollik István, a sorosozó törpepárt képviselője egy igazi vitában tehetetlennek bizonyult

hollik_soproni

Mint ismeretes, nem is olyan rég Hollik István kereszténydemokrata (!!!) szellemi verőlegényt egy sajtótájékoztatóján meglátogatta Soproni Tamás, a Momentum alelnöke és zavarba hozta egyszerű kérdéseivel.

Mivel Soproni már akkor kihívta Hollikot vitára a civiltörvény kapcsán, a szópárbajt a Tombor András fideszes oligarcha pénzelte Mathias Corvinus Collegium meg is szervezte.

A vitának a Collegium gellérthegyi székhelye, az 1985-ben a Munkásőrség Országos Parancsnokságának átadott épület adott helyt a szintén Tombor által birtokolt mandiner.hu újságírójának moderálásával.

Szép számú, szinte csak fiatalokból álló közönség előtt ütköztek meg a felek, kivételesen nem volt nyugdíjasfórum hangulata a rendezvénynek.

Az előzetes tervek szerint 60 perc vita után 30 percnyi idő lett volna a kérdésekre, de talán mert Hollik úr limuzinja késve futott be, talán mert most már több időt kell a fésülködéssel töltenie, felborult a menetrend.

Rögtön egy provokatív, igazi Fidesz közeli, mandineres kérdéssel indult a vita:

Ki a népszerűbb?

Hollik szerint természetesen mérhetetlen pártját a Fidesszel együtt mérik, ezért ők. Soproni szerint a KDNP nem népszerűbb, csak befolyásosabb, mint a Momentum, de ezen változtatni kell. Nem akarják sem a KDNP-t, sem más pártokat felszámolni, de új fogalmakat – pl. teljesítményelvűség - vezetnének be, ellentétben az elmúlt 27 év privatizáló, vagy csak kommunikációs kormányzást folytató pártjaival.

#metoo - villogtatta angoltudását Hollik, majd nagy derültséget kiváltva, az igazságtalan egykulcsos adórendszert próbálta, mint kormánya legnagyobb eredményét, felmutatni.

Nagy fegyvertényként említette az ún. Jedlik Ányos-programot az elektromos autók elterjesztésére, bár biztosan nem hallotta, hogy ezt a programot egy szakértő úgy minősítette, „Jedlik Ányos beájulna” tőle. Hollik szerint a kormányzat teljesítményelvű és a jövőre nyitott.

Soproni nagy tapsot kapott, amikor emlékeztetett, hogy a teljesítményelvűségnél nem arra gondolt, hogy valaki jól házasodik, mint Tiborcz, vagy jól barátkozik, mint Mészáros.

Hollik erre a szerinte 12%-ról leszorított munkanélküliséggel és a nem „mások pénzéből élő” országgal próbált visszacsapni.

Soproni szerint nem igaz, hogy nem vertük hitelbe magunkat, lásd Paks és a kínai vasút. Hangsúlyozta azt is, hogy a társadalomra romboló hatású a falvakban létrejövő feudális függést eredményező közmunka. Olyan rendszert, amiben a szegények a helyi földbirtokosoktól és fideszes polgármesterektől függnek, a Momentum sohasem hozott volna létre - közölte.

A következő kérdésre, hogy áll az aláírásgyűjtés a civiltörvénnyel kapcsolatos népszavazási kezdeményezés ügyében, Soproni közölt, hogy időarányosan jól állnak, eddig 25 ezret gyűjtöttek össze. 250 ezret szeretnének összegyűjteni a hátralévő száz napban, ezzel egy másik alternatívát nyújtani a sorosozó vagy csak az összefogásról beszélő szekértáborok mellett.

Miután rátértek a civilekre, a hangulat a tetőfokára jutott, Hollik szerint a civileket 1990 óta törvény szabályozza, amit azért kellett megváltoztatni, mert egyesek a politikába is bele akarnak szólni. A szerinte semmilyen társadalmi legitimizációval nem rendelkező, külföldről fizetett szervezetek nem képviselhetik a civil társadalmat.

Soproni erre feltette a kérdést, miért kell megbélyegezni a Rex kutyaotthont és a Bátor Tábort, amiért külföldről támogatják őket, ahelyett, hogy örülnének ennek. Soproni személy szerint eredménynek tartaná, ha több támogatás jönne be külföldről a civil szférába, mert akkor több pénz jutna a magyar embereknek.

Hollik védekezésül közölte, hogy a törvény a civileket, az orosz szabályozással ellentétben, nem korlátozza. Erre a közönség és Soproni hangos „Még nem!” közbevetéssel élt.

A Momentum alelnöke feltette a kérdést, hogy a titkos paksi paktum és a Magyarországra hátrányos kínai vasúti szerződés után mit lehet külföldi befolyásszerzésnek nevezni. Ez olyan világ felé vezet, ahol az államnak nem lesz civil alternatívája. A jól működő államban jól működnek a civil szervezetek. Hollik szerint a magyar civil szféra „él és virul”.

Soproni szerint pedig kiszemeltek egy csoportot az általános gyűlöletkeltés alanyának, s e politika egyetlen célja a hatalmon maradás. „Hivatásos sorosozó vagy!”- mondta Holliknak, amivel a sok mocskot akarjátok elrejteni a PISA-jelentéstől az oligarchák gazdagodásáig – folytatta a Momentum politikusa. Nem számokban kell látni a valóságot, mi jobbá akarjuk tenni az országot, ezért politizálunk - közölte Soproni.

„Találkozunk az emberekkel! Idén negyvenezren voltak a fórumainkon!” - próbált védekezni Hollik, ekkor valaki bekiáltott: - A „hívekkel! - „Szétbarmoltatok egy olimpiát!” – dobta be Hollik, láthatólag egyre idegesebben, kiesve a „nyugodt erő” szerepéből. Erre Soproni úgy reagált, hogy „a közvéleménykutatások csak azt mutatják, hogy mennyire bele tudtátok hazudni magatokat az emberek képébe, nekünk van programunk, nektek nincs.”

A moderátor ekkor a már egyértelmű Hollik-vereséget elkerülendő, visszaterelte a szót a civilügyi népszavazásra. Soproni szerint a cél tiszta: vissza kell vonatni a törvényt, ha népszavazással, akkor azzal, ha az Alkotmánybíróság vagy az Európai Bíróság előbb meg nem teszi.

Legyen népszavazás, ha már az olimpia ügyében gyáván megfutottak és gyengüljön a Fidesz – folytatta Soproni.

Hollik szerint az ellenzék tagadja a valóságot civilügyben, és az oroszokkal ellentétben, nálunk jogállam van. Szerinte. Soproni szerint a Fidesz csak szörföl a hullámok tetején, de nem hagyhatjuk, hogy kivezesse az EU-ból Magyarországot. Orbán 11 éve nem áll ki vitára, 7 éve nem ad interjút az Indexnek. Az egész civilek elleni hadjárat arról szól, hogy legyen muníciója Mészáros Echo TV-jének és a tízmilliárdokból kitartott közmédiának.

A vita ideje alatt 80 kérdés érkezett be online a szervezőkhöz, ebből hármat fel is tettek a végén.

1. A „Miért támogat a kormány külföldön magyar civil szervezeteket?” - kérdésre Hollik a sport, kulturális, hagyományőrző és vállalkozó szervezetek fontosságát ecsetelte megjegyezte, hogy sem ukrán, szerb, szlovák részről nem érzett olyan veszélyt, amivel szerinte a Jobbik riogatott, hogy ezeket a szervezeteket a szomszédos államok listázni fogják. Soproni elmondta, hogy Délvidéken például azt tapasztalta, hogy a magyar állam gazdatámogató programja miatt háromszorosára emelkedtek bizonyos mezőgazdasági eszközök árai, amit a magyar adófizetők fizetnek. Szerinte a nemzeti konzultáció 17 milliárdját is jobb, fontosabb nemzeti célokra kellett volna fordítani.

2. A következő, provokatív kérdés arra irányult, hogy „Az 1989-es Fidesz Soros-bérenc vagy külföldi ügynök volt-e”.

Hollik nagy nehezen előhalászta a brossúra-szerű választ, hogy „a Fidesz mindig a magyar nép pártján állt.” Soproni szeretett volna egy egyszerű igen/nem választ kérni, de nem járt sikerrel.

3. Az utolsó kérdés a Jobbik és az ÁSZ csatájára vonatkozott. Hollik szerint a magyar törvényeket minden pártnak be kell tartani. Soproni szerint ijesztő dolog, hogy egy állami szervet használnak fel pártpolitikai célra, egy párt ellehetetlenítésére.

Az összecsapás után csak egy közpénzekkel erősen megtámogatott közvéleménykutató tudta volna Hollikot kihozni győztesnek.