Mérséklődő Jobbik, szélre tolódó Fidesz – konferencia a helycseréről

Az átrendeződés éve - A populista jobb és a szélsőjobb a mai Magyarországon címmel rendezett konferenciát a Political Capital és a Heinrich-Böll Alapítvány.

Már Hunyadi Bulcsú, a Political Capital vezető elemzője is elég egyértelmű volt, mikor kijelentette, hogy míg a Jobbik mérséklődik a néppártosodásnak nevezett folyamatban, addig a kormánypárt egyre inkább tolódik szélre.

Majd Róna Dániel, a Corvinus Egyetem oktatója mutatta be ugyanennek a folyamatnak a leképeződését a szavazók, választópolgárok szintjén, összehasonlítva a Jobbik és a Fidesz támogatóit.

A konferencia legtanulságosabb része azonban egy újságírói kérdéshez kapcsolódik, amikor is Balogh Gábor, az Alfahír publicistája érdeklődött arról, hogy létezik-e az a jelenség, amelyet egyre több elemzőtől hallani, miszerint egyre jelentősebb a közvélemény-kutatásoktól történő elfordulás, és amennyiben létezik, akkor ennek mi lehet az oka.

Míg az előadó arról tett említést, hogy bizonyos intézetek beszámolói szerint ma telefonos felmérésnél közel tízszer annyi embert kell megkérdezni, mint korábban, addig Hahn Endre felszólalásában arról beszélt, hogy ők csak 30-40 százaléknyi eltérést tapasztalnak, és szerinte ennek nincs köze a politikához.

Nos, én nem vagyok egy Hahn Endre, de kérdezem, mi okozhatja azt, hogy a választópolgárok szignifikánsan kisebb arányban válaszolnak ugyanazokra a kérdésekre, mint korábban? Többet vasalnak? Vagy ennyire bejött a CSOK, és mindenki házat épít? De tényleg, mi a fészkes fenéhez lehet köze annak, hogy az emberek elfordultak a pártpreferenciákra vonatkozó válaszadástól, mint a politikának?!

Ugyanis az emberek félnek, nem kicsit, nagyon. Azonban, ha a polgárok elmennek szavazni, mert nem hisznek az apátiát sugalló, az otthonmaradást erősítő, lopott fideszes pénzekből megvásárolt közvélemény-kutatásoknak, akkor a szavazófülkék magányában bátrak lesznek, és lesz pofára esés mind a közvélemény-kutatók, mind a Fidesz részéről. Pont úgy, ahogy 2002-ben, amikor szintén Orbánék nagyarányú győzelmét jósolták.

De ez esett meg akkor is, amikor a Jobbikról egyetlen intézet sem volt képes előre jelezni, hogy bejut majd az Európai Parlamentbe, végül három képviselőt delegálhattak Vonáék 2009-ben Brüsszelbe.