Magyarország az a hely, ahol következmények nélkül megtehetnek bármit a politikusok

Orbánék rengeteg kivizsgálatlan ügye a szőnyeg alatt lapul már évek óta, pedig egyre és egyre több van belőlük. Ezzel szemben még a nálunk is keletibb országokban is van annyi gerince a politikusoknak, hogy elismerjék, hogy hibáztak.

Vegyük először példaként Romániát! Mihai Tudose, volt román miniszterelnök önszántából lemondott, miután a Szociáldemokrata Párt (PSD) megvonta tőle politikai támogatását. Ez összefüggésben van azzal, amit a magyarokról nyilatkozott pár nappal azelőtt a székely autonómiával kapcsolatban, vagyis azt, hogy ha a székely zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lobogni mellette a helyi felelősök is, vagyis megfenyegette a székely magyarokat. Itt tehát komoly következményei voltak a miniszterelnök tetteinek, mondatainak.

Itthon ilyen nincsen. De egyéb környező országokban is más a politikusok lelki világa, mint a mieinké. Akadnak a tetteikért felelősséget vállaló politikusok, úgyhogy Orbánék viselkedését nem lehet a kelet-európai milliőre fogni. Andrej Babis cseh miniszterelnök például arra kérte képviselőtársait, hogy vonják meg a mentelmi jogát, hogy a rendőrség kivizsgálhassa a korrupciós ügyeit, és végül le is mondott a kormány. Ezek egy konkrét, európai unió által nyújtott összeggel való visszaélés gyanúja miatt kerültek előtérbe. Hallottunk már ilyet itthon is, nemde? Csak nálunk nincs tehát következménye a korrupciónak és a hazugságnak.

Japánban például a sztenderd az, hogy elismerik a politikusok, ha valamit nagyon elszúrnak. Ja igen, és Kanadában is. Milyen vicces is az, hogy pont Orbán mondta, még 2011-ben, hogy „hazánk többé nem lehet következmények nélküli ország”. Pont az, aki a haverjaival és a családtagjaival együtt olyan szinten űzik az ország kizsákmányolását, amilyet filmben is alig lehet látni.

„A megújulás azt is jelenti, hogy Magyarország nem lehet a jövőben olyan következmények nélküli ország, mint az elmúlt nyolc évben volt. Mindannyian azt akarjuk, (…) hogy Magyarországon ne lehessen többé visszaélni a hatalommal, ne lehessen kibújni a törvények alól” - mondta akkor Orbán.

Igen, ilyen pofátlanul szembe köpte a választóit. Magyarország ugyanis nem, hogy nem következmények nélküli ország, hanem Európa – ha nem a világ – legjobban következménymentes országa. Ez pedig nem maradhat így. Nem lehet a kelet-európai vagy balkáni közegre fogni, itt Orbánék gátlástalanságáról van szó. Ezt viszont hamarosan változtathatunk.