Így égünk Orbán miatt külföldön

Nap mint nap írnak rólunk a nemzetközi sajtóban: a vezetőinknek köszönhetően összeforrt a nevünk a korrupcióval, a mutyival, diktatúrával.

Finnország manapság a kiváló oktatási rendszerével, Norvégia a boldogságkutatás első helyével, sőt még Románia is sok esetben fejlődésével kerül a nemzetközi lapok címlapjára. Azonban mi sem búslakodhatunk, nap mint nap írnak rólunk külföldön, az már más kérdés, hogy a vezetőinknek köszönhetően összeforrt a nevünk a korrupcióval, a mutyival, diktatúrával.

Orbánék ezt is elintézték. Legutóbb Tiborcz István került reflektorfénybe, az Elios ügynek köszönhetően. Orbán Viktor vejének uniós pénzekkel manipuláló mutyija egészen a New York Times címlapjára repítette hazánkat. A világ egyik legismertebb lapja a jogállam leépítéséről, és Orbán Viktor környezetének rendkívül látványos meggazdagodásáról értekezett. De foglalkozott Magyarországgal a Guardian is, két hosszú cikkben tárgyalták, hogyan jutottak uniós forrásból milliárdokhoz az Orbánhoz köthető vállalkozók, majd részletesen kitértek Tiborczra is. Mint közölték, "az EP-képviselők egyre jobban aggódnak amiatt, hogy az uniós források Orbán családjához, barátaihoz és támogatóihoz kerülnek, akik uniós támogatású infrastrukturális szerződéseket nyernek, lényegében verseny nélkül."

S.CS.-vadász2.

A düsseldorfi karnevál sem vetett éppen jó fényt Magyarországra, az ott történteknek természetesen volt visszhangja a sajtóban is. Az utcabálon felvonultatott alkotások között feltűnt egy Orbán Viktor utánzat Jaroslaw Kaczynski társaságában, sarlót és kalapácsot tartva a kezükben, rajta „jobboldali diktatúrák felirattal”.

karneval

Nemcsak Németországban látják diktátornak Orbán Viktort, nem voltak tőle elragadtatva az osztrákok sem, amikor január végén a magyar miniszterelnök Ausztriába látogatott. Az Österreich című napilap főszerkesztője megírta, reméli az osztrák kancellár nem Orbánt szeretné követni, a magyar politikus ugyanis szerinte, „szélsőjobboldali, embertelen a menekültekkel, antidemokratikus diktátor, környezetromboló”. Az újságíró azt a kérdést is feltette, „kinek jutott eszébe, hogy ez az EU-n kívüli Rambo-diktátor legyen az első állami vendége a Kurz-kabinetnek?”

De nem csak Orbán Viktornak és családjának köszönhetjük a külföldi címlapokat. Pócs János "döglött sorosos" disznója is világhírűvé vált. A Times of Israel úgy fogalmazott, hogy egy kormánypárti politikus szerint Soros György egy döglött disznó. A lap a Fidesz Soros elleni kampányát kritizálta, úgy vélik ez az antiszemitizmus erősödéséhez vezet. A Bloomberg elmagyarázta olvasóinak a "szóviccet", az "ő volt a soros" és a Soros György közötti összefüggéseket. Majd Pócs János 444-nek adott nyilatkozatát idézték, melyben magyarázkodik, hogy ő valójában nem is a milliárdosra gondolt. Az esetről írt az AP is, a Nyílt Társadalom Alapítványok véleményére utalva, mely szerint Pócs János esete is bizonyítja, hogy Orbán Viktor Magyarországán elfogadott az antiszemitizmus.

Orbán Putyinnal való szoros kapcsolata is nemzetközi címlapsztori lett. A Die Welt német konzervatív napilapban még novemberben Boris Kálnoky arról írt, hogy a magyarok teret adnak az oroszok befolyási övezetének való kiterjesztésének. A Nyugat aggódik, és nem teljesen világos, hogy az orosz rendszer egykori elszenvedői miért nyitják meg ilyen készségesen a kapukat Putyin előtt. Majd utalt arra, hogy a visegrádi országok között vannak, akik közelebb érzik magukhoz Moszkvát, mint Brüsszelt.

Még szeptemberben a Zeit újságírója írt úgy Orbánról, mint egy királyról. Emlékeztetett, régen a nagyok várakat, kastélyokat építettek maguknak, ma pedig Magyarországon a hatalom jelképe egy modern stadion és egy kisvasút. A lap riportere eljött hazánkba, ellátogatott Felcsútra, és Tyukodra is -itt épült 11 kilátótorony uniós pénzből-, ahol egy idős asszony nemes egyszerűséggel „királynak” nevezte Orbán Viktort.

Persze a pocakos zsarnok ahelyett, hogy egy kis bűnbánást tanúsítana, vagy szégyenében elbujdosna, sajátos, de tőle egyáltalán nem meglepő válasszal állt elő: a Magyar Idők információja szerint Orbán a Fidesz frakció visegrádi ülésén arról beszélt, lejárató kampány indult Magyarország ellen, melyben nemzetközi szervezetek és a külföldi sajtó is részt vesz.

Kár, hogy már senki sem veszi be ezt a maszlagot...