Vadászkaland 2. rész: Tiborcz lehet a kastélyok ura

Vadászkaland 2. rész: Tiborcz lehet a kastélyok ura
Fotó: zsurpubi.hu

Miért vásárolt műemlék épületeket Ghaith Pharaon? Miért beszélik azt Seregélyesen, hogy Orbán vejéhez kerül a helyi kastély? Miért védette le Orbán professzora 2024-ig a vadászkastély kifejezést?

A Vadászkaland 1. részében arra kerestük a magyarázatot, miért került a politikusok figyelmének középpontjába ez a rendkívül költséges hobbi, a vadászat. Írtunk Semjén Zsolt, Lázár János, Halász János kormánypárti, illetve Hiller István, Bárándy Gergely, Hiszékeny Dezső és Józsa István MSZP-s képviselők ehhez kapcsolódó közös törvényjavaslatáról, és többök között arról, hogy Mészáros Lőrinc miként száll be a buliba. Ezúttal a fenti kérdésekre kerestük meg a válaszokat, amelyekben Tiborcz István neve többször felmerült. 

Castro és Tito is esküdött a magyar vadra

Magyarországon a vadászat a 16. század elejétől hosszú évszázadokon át a nemesek kiváltsága volt. 1945 után a vadászati jog állami tulajdonba került. Az úri passziót a szocialista pártállam vezetői sem vetették meg. Nagy Imre kivégzett miniszterelnök éppen olyan szenvedélyes vadász volt, mint Kádár János, Apró Antal, Biszku Béla vagy Czinege Lajos. A pártállam vezetői előszeretettel invitálták közös erdei kalandokra elvtársaikat is: Fidel Castro, Brezsnyev, Tito csak néhány név a hazánkban vadászgató kommunista vezetők közül. A vadászat alapvető szabályira fittyet hányó szocialista vérengzésekről 1990 után számos visszaemlékezést lehetett olvasni. Rákosi Mátyással például senki nem szeretett vadászni, mert az a típusú fegyveres volt, aki mindenre lőtt, ami megmozdult: emberre, állatra. A politikusok vonzalma a költséges időtöltéshez a rendszerváltás után sem változott meg. 2003-ban óriási balhé volt, amikor Medgyessy Péter és Adrian Nastase közösen vadásztak a Hortobágyi Nemzeti Parkban: állítólag körülbelül 2400 tőkésrécét puffantott le a két miniszterelnök és társaságuk.

A vad elejtésén túl ezek az események, remek alkalmat teremtenek arra, hogy a kíváncsi szemek elöl elrejtőzve, oldott légkörben pompás vacsora és italozgatás közben elkezdődjenek a befolyásos emberek között olyan beszélgetések, egyeztetések, amelyek egy irodában, vagy a parlament falai között elképzelhetetlenek lennének. 

Vadászbarátságok

Egykori és mai bankvezérek, üzletemberek, magas állami tisztséget viselők körében népszerű időtöltésnek számít a vadászat. Leisztinger Tamás, Csányi Sándor, vagy a BKV egykori vezére, Kocsis István, Erős János a Magyar Fejlesztési Bank korábbi vezetője, Suchman Tamás MSZP-s privatizációs miniszter, Polt Péter legfőbb ügyész csak néhány kiragadott név ebből a körből. A nagy befolyású egykori szocialista államtitkár, Benedek Fülöp szintén gyakorló erdőjáró, napjainkban is a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Vadász Szövetség elnöke. A közös időtöltés közös nevező is lehet a politikai- és a gazdasági elit között. A műtrágyakirályként emlegetett Bige László 2004-ben együtt vadászott szocialista, KDNP-s, fideszes, MDF-es képviselőkkel a lónyai vadaskertben. Az üzletember akkoriban többször került szembe az állammal a külföldi műtrágyára kivetett extravámok miatt. A közös vadászat miatt feljelentés is történt, amiben az szerepelt, hogy a honatyák válogatás nélkül lövöldöztek az állatokra. Idővel elült a botrány, de a „parlamenti vadásztársaságot” végül feloszlatták.

Fideszhez közeli emberek a kamarában

A Lázár János és Semjén Zsolt törvényjavaslataival kedvező helyzetbe hozott Országos Magyar Vadászkamara vezetőségében számos olyan személyt találunk, aki köthető a politikához, vagy befolyásos közéleti szereplőkhöz. A vadászkamara felügyelő bizottságában foglal helyet Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, az etikai bizottságban tagnak választották dr. Orbán Pétert, akit Pintér Sándor nevezett ki az első Orbán-kormány alatt országos rendőrfőkapitánynak, majd a 2002-es kormányváltás után felmentették és nyugdíjazásáig Vas megye főrendőre volt. A kamara jogásza, Székely István ügyvéd, 2012-ben ő segített a Pintér Sándor és Semjén Zsolt által javasolt fegyvertörvény módosításánál a javaslathoz kapcsolódó végrehajtási utasítások kidolgozásában. Szintén a kamarai felügyelőbizottság tagja, Kriston Nándor a Sajóvölgye Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője, aki 2012-ben Nemzetgazdasági Minisztérium Magyar Gazdaságért Díj kitüntetését is átvehette.
A kamara etikai testületét viszont a korábbi szocialista igazságügyi miniszter, Bárándy Péter vezeti. 

Úri muri

Lázár János mindig igyekezett védeni hobbiját a nyilvánosságtól. Amikor a vadászatairól faggatta a sajtó, azt a magánélete részének nevezte, és megjegyezte, hogy összeszokott társasággal és nem az elittel szokott erdőt járni. 2013 decemberében Oszter Sándor feleségének posztja egy soponyai mulatságról felfedte, hogy a fideszes politikus nemesek, többek között Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, gróf Károlyi László és felesége, Miklós liechtensteini herceg és felesége társaságában töltötte idejét, és több mint 900 fácánt lőttek. A Károlyi családdal jó kapcsolatban áll Lázár János.
Tavaly december végén jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2021. évi vadászati világkiállítás megrendezésének előkészítésével foglalkozó miniszteri biztosnak nevezte ki Károlyi Józsefet. A HVG szerint a gróf havi bruttó 747 ezer forintot vehet fel a munkájáért. A biztosi megbízatásán túl Károlyi, a Nemzetközi Vadvédelmi Tanácsban a vadászat a művészetben bizottság alelnökeként is tevékenykedik.
A Károlyi család másik ágához tartozik Károlyi László. Az ő egykori tulajdonuk az a kastély is, ahol 2018 közepéig a fóti gyermekváros működik. A Heti Válasz szerint a nagy vadászként ismert gróf győzte meg Lázár Jánost arról, hogy itt alakítsanak ki nemzetközi lovasturisztikai központot kiemelt állami beruházásként.

Nagy zsákmány

Károlyi miniszteri biztos szakmai kapcsolatai révén jó esély van arra, hogy a külföldi vadászok felfedezzék Magyarországot. Szakértők számítása szerint a turizmusnak ebben a szegmensében több pénz van, mint a gyógyfürdők által generált idegenforgalomban. Az üzletágban rejlő lehetőséget nemcsak Mészáros Lőrinc ismerte fel. Az FBI által körözött Ghaith Pharaon szaúdi üzletember, akinek halálhírét január elején jelentették be, megvásárolta a seregélyesi és a hőgyészi kastélyt, és sürgősségi eljárásban levédette a vadászkastély elnevezést is egészen 2024-ig.

A 444.hu írt arról nemrég, hogy Seregélyesen azt beszélik, hogy Pharaon cégének kastélya Tiborcz Istvánhoz kerülhet.  A Pharaon Alfa Kft. 2014 végén vásárolta meg a klasszicista műemléket, a cégben tulajdonosként a januárban elhunyt üzletember ügyvédjének, Ammar M. A. Abu Nabaus neve szerepel. A portál arról is írt, hogy a tervek szerint luxusszálló nyílna a kastélyban, a vendégeknek pedig kicsit távolabb lenne lehetőségük vadászni. A Bors korábban megírta, hogy Orbán vejének hobbija a vadászat. Tiborcz István elég jó ismeretségekkel rendelkezik a térségben ahhoz, hogy ha tényleg vadászturistákra szakosodna a turizmus szakon végzett feleségével, Orbán Ráhellel, akkor találjon a szállóban pihenőknek kellően gazdag vadászmezőket Fejér megyében. (Lásd korábbi írásunkat)

Kastély a zsebben

Tiborcz István neve egyre gyakrabban merül fel műemlék kastélyok adás-vétele körül. 2016 nyarán a miniszterelnök vejével összefüggésbe hozott BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. egyik projekt cége szerezte meg a Bodajk egyik legértékesebb műemlék ingatlanát, aztán decemberben a West Bau cégcsoport közleményben tudatta, hogy megvásárolta azt a társaságot, aminek a tulajdonában volt a Hochburg-Lamberg Kastély. A tervek szerint az ingatlan felújítása után a vadászathoz és a művészethez is köthető rendezvényeknek is helyet adnának az épületben.
A West Hungária Bau (WHB) az elmúlt években sorra nyerte a nagy közbeszerzéseket, kapott megbízást a Várkert Bazár felújításában, az új MTK-stadion építésében és a Tüskecsarnok befejezésében is. Orbán Viktor vejének egyik cégérdekeltségét is a Paár Attilához köthető WHB vette meg. Később viszont Tiborcz vásárolt üzletrészt Paár WHB Ingatlan Kft-jében, mindössze negyed évig tartott a társulás. Miután Orbán veje eladta az üzletrészét a SYNERGY Global Consulting Limited elnevezésű brit, Virgin Szigeteken székelő off-shore cég jelent meg a kft-ben.
Szintén a sajtóban jelent meg, hogy 2015 augusztusban tűnt fel a már említett BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt., amelynek két ügyvéd tulajdonosa van. A részvénytársaság bejegyzésekor fizetendő illetéket viszont nem az ő, hanem Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak a számlájáról utalták. A BDST Ingatlan Zrt. tulajdonában lévő TRA Real Estates Kft. vásárolta meg a turai Schossberger kastélyt. Ugyancsak ennek a társaságnak egyik leányvállalatának a tulajdonába került a Városligeti fasorban lévő Spitz-villa, egy másik érdekeltségéhez pedig a volt Postabank-székház a József nádor téren, amit később eladtak az FBI által is körözött Pharaonnak.

Az idei évtől azok a cégek, amelyek műemlék vagy helyi védelem alatt álló épület tulajdonosai az épület karbantartási költségeivel csökkenthetik társasági adóterhüket, a felújított ingatlanoknál szintén jelentős csökkentés érhető el.
Érdemes tehát árgus szemekkel figyelni a kastélyok sorsát, azt is, hogy ki lesz a kedvezményezettje a vadgazdálkodási alapnak, és az sem utolsó szempont, hogy ki, mit és mennyit nyer majd a 2021-es vadászati világkiállítással.