Orbánék mindent megtesznek, hogy ne legyen nyilvános az Európa Tanács korrupcióellenes testületének jelentése


Úgy félnek tőle, mint ördög a tömjénfüsttől. Pedig a helyzet az, hogy mindenki pontosan tudja, még a fideszesek is, hogy rengeteget lopnak a NERtársak.

A magyar kormány „valamiért” nem engedi, hogy nyilvánosságra hozzák az úgynevezett GRECO korrupciós jelentést, amelyet az Európa Tanács (ET) korrupcióellenes testülete készített. Hazánk így azon nagyon kevés tagállamhoz tartozik, amely nem járult hozzá, hogy az Európa Tanács korrupcióellenes testülete közzétegye az útmutatásainak végrehajtásáról készült országértékelést. A Korrupció Ellenes Államok Csoportja, vagyis a GRECO vizsgálatának fókuszában az állt, hogy az ET tagállamai pontosan milyen intézkedésekkel próbálták megelőzni a korrupciót az országgyűlési képviselők, a bírák, valamint az ügyészek körében.

A vizsgálat tavaly zárult le, a szakértők pedig megállapították, hogy Magyarország – további nyolc európai állam mellett – nem hajtotta végre az érintett csoport esetében a visszaélések, illetve megvesztegetések megelőzésére vonatkozó GRECO ajánlásokat. Ennél többet azonban nem tudni, a részleteket ugyanis a magyar kormány tilalma miatt nem ismerheti meg a közvélemény.

Emlékezetes, hogy a Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek még idén február 20-án hivatalos levélben kikérte a dokumentumot Trócsányi László igazságügyi minisztertől, de mivel eddig nem kapott választ, ezért május 2-án egy újabb levet írt neki, amire most érkezett reakció.

űOrbánék tehát féltek attól, hogy nyilvánosságra kerül a GRECO jelentés, ezért gyorsan megfúrták. Annyira tipikus magatartás ez, meg sem lepődünk. A probléma viszont az, hogy a mérhetetlen korrupció nem csupán komoly gazdasági károkat okoz, torzítja a szabad versenyt, de a közhangulatot is mérgezi, ezáltal minket is, mindnyájunkat.

Amikor azt látjuk, hogy Mészáros Lőrinc lett Magyarország egyik leggazdagabb embere, mégis mi mást is érezhetnénk, mint mérhetetlen szégyent és dühöt? De említhetjük akár Rogán Antalt is, az egyik leggátlástalanabb kormányzati figurát, aki a letelepedési-kötvény biznisszel akkora pénzt szakított, amiért egy magyar ember egy egész életet is végigdolgozhatna, és még mindig a közelében sem lenne.

És akkor ez „csak” a korrupció, de lássuk mi a helyzet a szürkeállomány tekintetében! Mégis mit érezzünk akkor, amikor Kósa Lajos évekig végighaknizhatja a médiát egymondatos idiótaságokkal, sajátos, értelem nélküli gondolatmenetekkel „szórakoztathatja” az újságírókat? Szintén hatalmas intelligenciahányadosról árulkodott, amikor Aradszki András energiaügyi államtitkár felállt a parlamentben, és közölte, a rózsafüzér a legerősebb fegyver a Gonosz ellen, és ezt Soros György is meg fogja tapasztalni. A sort pedig szinte a végtelenségig lehetne folytatni.

A magyar kormány vélhetően jelenleg az EU legrenitensebb, legkorruptabb kormánya, aki teljesen kilóg abból az értékközösségből, amelyhez majdnem napra pontosan 14 évvel ezelőtt, 2004. május 1-jén önként csatlakozott. Sorra érkeznek a hírek arról, hogy milyen szankciókat terveznek Magyarország ellen, éppen melyik képviselő osztotta ki Orbánt, és épen ki hátrált ki a Fidesz mögül. Nagy kérdés, meddig hagyják azt az ámokfutást, amit „illiberális állam” címszó alatt a magyar kormány a magyar emberek ellen folytat.