Erős és büszke: Másfél millió magyar hagyhatja el az országot Orbánék miatt

A Fidesz szerint nyilvánvalóan ez is csak ellenzéki hangulatkeltés, álhír, s miegymás – éppen ezért figyelmen kívül kell hagyni, mint a szaros pelenkát -, de a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából 998 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatása mást mutat.

A megkérdezetteknek átlagosan majdnem hét közeli családtagja vagy ismerőse vándorolt külföldre az elmúlt pár évben és majdnem nyolc fő vállal tartósan munkát külföldön. A válaszadók majd’ háromnegyede érintett, azaz vándorolt ki vagy vállal tartósan munkát közeli családtagja, vagy ismerőse. A megkérdezettek 15 százaléka tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – ez nagyságrendileg 1,2 millió főt, a velük távozó kiskorú családtagokkal ez akár másfél millió főt jelent. A fiatalok körében különösen magas és növekvő, 41 százalékos ez az arány - kb. 580 ezer főt jelent - áll a felmérésben.

Ha az okot kérdezik a külföldön munkát vállalni szándékozóktól, messze a legtöbben az alacsony fizetéseket említették. Sokan érzik a jövőtlenséget, az előrelépés korlátosságát, valamint, hogy elegük van a hazai politikai helyzetből.

A megnövekedett kivándorlásért a legtöbbek szerint elsősorban a Fidesz-kormány és Orbán Viktor, a magasabb külföldi, valamint az alacsony hazai fizetések a felelősek. A tavalyi mérés során még az alacsony fizetés volt az elsődleges ok – számol be róla a Publicus Intézet.

És mikor a jövőjükért aggódó honpolgárok ezt olvasva megijednének, gyorsan idézzék fel, milyen megoldási javaslatot kínál a Fidesz! Itt van például, hogy mit mondott Böröcz László újdonsült országgyűlési képviselőjük:

Amennyiben ilyen ütemben fejlődik a gazdaság, sokan át fogják gondolni azt, hogy hazajöjjenek, mert azt látják majd, hogy itthon is lehet boldogulni. Ráadásul biztonságos az élet. Ne felejtsük el, hogy a biztonság legalább annyira fontos mint a fizetés és az anyagi boldogulás. Úgy gondolom, hogy már most nagyjából egyensúlyban van a Magyarországot elhagyó, valamint a hazajövő fiatalok száma, de ez még meg is fordulhat, és hosszú távon meg fog szűnni a fiatalok kivándorlása.

Ugye, Ön is megnyugodott?