Orbán kimondta, hogy „nincs közvetlen migrációs nyomás”, de azért „válsághelyzetet” tart fent

Orbán február 22-én arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy „nincs migrációs közvetlen nyomás, csak egy folyamatos fenyegetés”. Ugyanezen a napon azonban a kormány módosította aTömeges bevándorlás okozta válsághelyzetről” szóló rendeletet, majd el is rendelte annak meghosszabbítását. Ha viszont nincs közvetlen veszély, akkor a rendeletalkotás, illetve annak értelmében a válsághelyzet fenntartása jogszabálysértő volt. De még az is lehet, hogy Orbán olykor már nem is tudja, mikor mit kell hazudnia.

Túl sok már a fideszes hazugságokra épülő propagandacucc, így nem is meglepő, hogy olykor belezavarodnak a saját hülyeségeikbe. Orbán Viktor február 22-én a Kossuth Rádióban a következőt mondta:

„Egész Európa határrendszerét akarják védeni körülbelül tízezer emberrel, és csak Magyarországon a déli határ védelmére körülbelül nyolcezer embernek kell változó intenzitással fegyverben állnia, hogy azt a határszakaszt védeni tudja úgy, hogy közben még nincs is migrációs közvetlen nyomás, csak egy folyamatos fenyegetés.”

Majd még aznap a kormány rendeletet alkotott

„a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet Magyarország egész területére történő elrendeléséről, valamint a válsághelyzet elrendelésével, fennállásával és megszüntetésével összefüggő szabályokról” szóló kormányrendelet módosításáról.

Ez többek között kimondja, hogy „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” akkor rendelhető el, ha a magyarországi határvonal védelmét közvetlenül veszélyeztetik.

Tehát, bár közvetlen veszély Orbán szerint sincs, azért közvetlen veszélyre hivatkozva válsághelyzetet rendelnek el. Megint. Tény, hogy nehéz lehet számon tartani a temérdek hazugságot és a plakátokon terjesztett baromságot, de azért a jogszabálysértő rendeletalkotás mégsem a „hoppá, elnéztük” kategória.

Kérem tehát Tisztelt Miniszterelnök Urat, tájékoztatni szíveskedjen arról, hogy miként lehetett közvetlen veszélyre történő hivatkozással rendeletet alkotni anélkül, hogy közvetlen migrációs nyomás állna fenn? – ezt már Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője kérdezte írásban Orbántól a fentiekre hivatkozva. Valószínűleg sokan lesznek kíváncsiak a válaszra.

Orbán ráadásul az említett műsorban mást is kijelentett. Például azt, hogy

 „hiába kérjük, hogy legalább a felét térítsék meg a határvédelmi költségeknek, a fülük botját sem mozdítják.” … … Többször is ígérték, de egyszer sem adtak egy fillért sem.”

Ezzel kapcsolatban a nyilvánosság csak épp azt nem tudhatta meg eddig, mikor, és milyen hivatalos intézkedéseket tett a magyar kormány az EU által határvédelemre biztosított források lehívására, ezek az intézkedések milyen eredményre vezettek, illetve ha nem vezettek eredményre akkor ez milyen okokra vezethető vissza.

Gyöngyösi Márton és a közvélemény erre is várja a választ.