Rákkeltő élelmiszerekkel van tele a magyarok bevásárlókosara

Ha rendszeresen vásárol feldolgozott húst, üdítőt, alkoholt, akkor az öné is! A Nielsen piackutató cég adatai igencsak lesújtóak.

A top 10-es lista masszív szereplői a feldolgozott hús, sör, sajt, üdítők, ásványvíz, snack és chips, kávé, gyümölcslevek, gyümölcsjoghurt és a tejföl. Az élre pedig két, hivatalosan is rákkeltő élelmiszer került, ráadásul évről évre így van ez.

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - rákkutató intézetének - IARC - listáján ugyanis karcinogénként szerepel az alkohol, és a feldolgozott húsáru is, például a virsli, a felvágott, a kolbász vagy a szalonna. A WHO korábbi jelentéséből kiderül, hogy már napi 50 gramm feldolgozott hús elfogyasztása akár 18%-kal is növeli a vastagbél- és végbéldaganatok kockázatát, de köze van a hasnyálmirigy-, a prosztata- és a mellrák kialakulásához is.

A feldolgozott húsáruval kapcsolatba hozott elsődleges ráktípus a végbél- és vastagbélrák, mely Magyarországon a férfiaknál a második, nőknél a második-harmadik daganatos halálok, ezzel pedig világelsőnek számítunk!

Arra sem lehetünk túl büszkék, hogy a dobogó második fokán a sör szerepel, a második legnagyobb összeget tehát erre költjük, pedig az alkoholt az IARC rákkutató intézet ugyancsak a legdurvább karcinogének közé sorolta.

Egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk már azzal, hogy az egész unióban hazánk a legkövérebb ország, ami nagyban köszönhető annak, hogy például a fentebb említett élelmiszerek könnyebben elérhetőek, megfizethetőek az itthoni, meglehetősen szerény fizetésekből. Persze a mozgásszegény életmód, és az egészségtudatos táplálkozás hiánya szintén súlyos éveket vesz el az átlag magyar életéből. És valljuk be őszintén, az sem sokat segít, hogy az ország „vezetői” sem járnak élen a témában. Gyorsan tegyük hozzá, hogy a többség persze egyébként is (minden szempontból) legfeljebb elrettentő példaként tekint rá:

orbanbele_másolata

vagy éppen rá:

szilo

Egy biztos: a kormány hazug, közpénzmilliárdokból tolt Sorost, vagy éppen Brüsszelt mocskoló kampányának üzenetével ellentétben ez például valóban veszélyes.

(Borítókép: Getty Images Hungary)