Megengedjük-e Orbánnak, hogy teljesen elszigetelje Magyarországot az EU-ban?

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője véleménye szerint ez forog kockán május 26-án.

A politikus a Politiconak nyilatkozva a következőt mondta:

„A kampányban tapasztalt technikai nehézségek – kiegyensúlyozatlan médiajelenlét, bírság az Állami Számvevőszéktől stb. – mellett a közöny jelenti a legnagyobb kihívást. A választópolgárok még nem jöttek rá, hogy mi forog kockán május 26-án: megengedjük-e Orbánnak, hogy teljesen elszigetelje Magyarországot az EU-ban, és végül egy HUXIT-ot hajtson végre, esetleg más populistákkal együtt belülről pusztítsa el az EU-t, vagy nem.”

A nyilatkozatot közlő HVG arról is ír, hogy Orbánnak ezzel szemben a választás nem igazán a belpolitikáról, sokkal inkább az Európában elfoglalt helyéről szól. Az ő ambíciói túlmutatnak a magyar határon: szövetségesei balkáni médiaholdingokba fektettek be, és nemrég egy nemzetközi, többnyelvű hírügynökséget is létrehoztak V4NA néven

Erről korábban Kéri László is beszélt a Zsúrpubinak, a politológus úgy fogalmazott, hogy Orbán azon ambíciója nem nagyon változott, hogy az idén Európa vezető politikusává emelkedjen.

Az idei évnyitó beszédeiben is a Brüsszel elleni függetlenségi harc élen járó alakja volt, a kormány pedig már január végén elindította a butuska, fölöttébb gyermeteg kampányát az Unió ellen. Ám február közepén elkezdődött egy olyan hatalmas fordulat, amire a Fidesz kampánystratégái nem voltak kellőképpen felkészülve. Az az összehangolt és szervesen egymásba kapcsolódó lépés-sorozat, amelynek jegyében a különböző szintű európai és uniós politikusok rendre kikérték maguknak az itthoni Fidesz-kampány hazugságait - mondta.