Erős és büszke: Az ólommellények áteresztik a sugárzást, dózismérő nincs - veszélyben lehetnek a Péterfy kórház dolgozói és betegei is

Magyarország jobban teljesít. Persze tudjuk, Gyurcsááány, Soroooos, meg Maci Laci a hibás. Természetesen a kormányzással nem foglalkozó, közel 10 éve hatalmaskodó Orbánéknak semmi köze ahhoz, hogy az egész országban, a szemünk láttára hullik darabjaira az egészségügyi ellátás.

Nagyjából egy hónapja küldték el az intézmény dolgozóit az időszakos sugárvédelmi tanfolyamra. Ebben még nincs semmi meglepő, ugyanis, akik rendszeresen röntgennel dolgoznak, időről időre részt vesznek ilyen képzéseken.

Néhány traumatológus azonban úgy döntött, a gyakorlatban is kipróbálják, amit tanultak, és átvizsgálják munkahelyüket. Megnézték például az ólomkötények áteresztőképességét, kiderült, hogy

a kötények több helyen berepedezettek, sérültek voltak, rosszul is tárolták őket, és simán áteresztik a sugárzást.

Tovább nincs elérthető pajzsmirigyvédő, sugárvédelmi szemüveg vagy éppen kesztyű. Sokan saját pénzen vásárolt sugárvédelmi felszereléssel mennek a műtőbe, hogy elláthassák a betegeket.

Mindez egyébként az jelenti, hogy

az operálandó beteg számára sincsen megfelelő védőeszköz, igen, a gyerekeknek sem.

Az orvosok ezt követően mélyebbre ástak, megállapították, hogy

a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központnak a jelen pillanatban nincsen érvényes és jóváhagyott Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzata, a legutóbbi érvényes szabályzat – a dokumentumok alapján – 2017-ben lejárt.

Ilyen állapotban van az az intézmény, amely a hétvégén, amikor éppen összeomlott a fővárosban sürgősségi ellátás, egyedüliként vállalta betegek fogadását...

A helyzet tarthatatlan, és addig nem is várható semmiféle változás, amíg a 2 millió, megvezetett, migránsra vadászó szavazónak nem esik le, hogy az országra nézve a valódi veszélyt éppen az a simlis bagázs jelenti, akiket ők tartanak felszínen.