Vigyázz magadra! Ez nem fenyegetés, csak jó tanács: a sürgősségi betegellátás bármikor bedőlhet

Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen a fővárosban, elég egy nagyobb baleset is.

Erős és büszke, mindenben is jobban teljesítő hazánkban mindennapossá vált, hogy az arra kijelölt fővárosi kórház arra kényszerül, hogy lemondja a sürgősségi ügyeletet. Nagyjából egy hete négyből három intézmény nem tudott betegeket fogadni, mert egyszerűen megteltek, a Honvédkórházban pedig - nincs mit szépíteni - orvoshiány miatt dobták be a törülközőt.

Azt, hogy erre a szintre süllyedt az egészségügyi ellátás, még az Állami Egészségügyi Ellátó Központ sem tagadja, ugyanakkor szerintük mindez nem okoz zavart az ellátásban ( :-D :-D :-D ), ugyanis:

amennyiben a kijelölt intézmények bármelyike átmenetileg mégsem tudná fogadni a betegeket (például, mert időközben több sürgősségi esetük lett), akkor sem adódhat ellátási probléma.

Ilyen esetekben ugyanis az Országos Mentőszolgálat Mentésirányítási és Szuperügyeleti Osztálya (OMMSZO) köteles gondoskodni a még fogadóképes kőrházak közti koordinációról.

Azonban igencsak aggasztó a helyzet, ha megnézzük, hogy az ügyeletet lemondó Honvédkórház átlag évi 1000 helyettesítést végez, tehát ennyi alkalommal kell átvállalnia más, azt ellátni nem tudó kórházaktól az ügyeletet. Van olyan kórház is, amely évi 200 ügyeletes napot mondott le - értesült a HVG.

A portál arra jutott, hogy mindent figyelembe véve már egy nagyobb buszbaleset esetén is teljesen összeomlana a rendszer.

A kórházak ezzel párhuzamosan egyébként eladósodnak, a múlt hónapban például újabb közel 5 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetési szervként működő egészségügyi intézmények lejárt adóssága, amely így megközelítette a 34 milliárd forintot!

Közben Orbánék méregdrága stadionokat, akadémiákat, templomokat építenek, vagy éppen Ugandába, a Zöld-Foki-szigetekre, Panamába, Szíriába, Mexikóba és még ki tudja hova küldözgetnek súlyos milliárdokat, és az egészségügyi ellátás súlyos hiányosságait - bár közel 10 éve ők kormányoznak - még mindig Gyurcsányra hárítják, a jelek szerint pedig a lehúzott redőnyös szavazóik továbbra is beérik ezzel a forgatókönyvvel.