Csehországban már azért is tízezrek tüntetnek, hogy hazájuk nehogy az orbáni látszatdemokrácia útjára lépjen

Nekünk meg jó ez így.

Csehországban hetek óta tízezrek tüntetnek országszerte, és követelik a korrupciós botrányokba keveredett Andrej Babiš kormányfő lemondását. Mert Csehországban még él annyi gondolkodó lény, akik ezt nem tűrik el egy miniszterelnöktől.

Csehország még egy olyan hely, tőlünk nem is annyira messze, ahol még egy OLAF-botrány kiveri a biztosítékot, ahogy az is, ha a miniszterelnökhöz EU-s pénzek vándorolnak számolatlanul. Mint arról már írtunk, az Európai Bizottság - az OLAF jelentése alapján - a múlt héten megállapította, hogy rengeteg EU-s pénzt vettek fel szabálytalanul a miniszterelnökhöz és a mezőgazdasági miniszterhez köthető cégek, akik vezető politikusokként nem terelhették volna maguk felé a Brüsszelből érkező támogatásokat.

A botrány miatt pl. a Vencel téren június 4-én 130 ezer ember követelte Babiš lemondását.

A következő nagy megmozdulás június 23-ra készül: jövő vasárnap 200 ezer embert várnak a prágai vár alatt elterülő Letná parkba az elmúlt hetek nagy tüntetéseit szervező egyetemi hallgatók, a „Milion Chvilek pro demokracii” azaz az „Egymillió pillanat a Demokráciáért" civil mozgalom szervezői. 

A mozgalom egyik vezetője, Benjamin Roll mesélt a 444-nek a szerveződés hátteréről, ami magyar szemmel nézve azért is érdekes, mert a politikai helyzet kísértetiesen hasonlóan alakul Csehországban, mint Magyarországon.

A portál megemlíti, hogy a prágai tüntetésen több megszólaló is elrettentő példaként hivatkozott Orbán Viktor Magyarországára, és Roll is hasonlóan látja a helyzetet:

„Nem akarunk orbáni típusú nacionalizmust és látszatdemokráciát Csehországban. Látjuk, hová vezet, ha a politikai vezetők kezében túlzott médiahatalom összpontosul, és ha a kormány szánt szándékkal üldözi a civileket. Aggódva figyeljük a Magyarországon és Lengyelországban zajló eseményeket. Nem akarjuk, hogy a politika az Európai Unió vagy a bevándorlók ellen hergeljen. Nem akarunk kitalált démonok ellen harcolni" - nyilatkozta a 444-nek.

Nálunk azonban nem mennek tízezrek az utcára azért, mert kormányközeli strómanok kezébe vándorolnak az EU-s milliárdok. Nálunk nem mennek tízezrek az utcára a látszatdemokrácia miatt, a civilek üldözéséért, az elrohadó egészségügyért, vagy a pusztító médiahatalom hergelése miatt. Mi inkább kétharmaddal megválasztjuk a kizsákmányolóinkat újra.