Áder védi a környezetet: 26 milliós Mercedes S 400 L 4Matic típusú "felsővezetői gépjárművel" közlekedik továbbra is

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint 2016-ban nettó 26 millióért vásároltak egy Mercedes S 400 L 4Matic típusú felsővezetői gépjárművet Ádernak. A 444 most megkérdezte a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy tervezik-e elektromos üzeműre cserélni ezt, miután az államfő hangzatos monológokat nyomott a klímavédelemről. Röviden: nem.

Az S-osztályos Mercedes a lap szerint nemcsak akkor égeti a benzint, mikor a köztársasági elnököt szállítja, hanem rá várakozva is. Az ORFK érdeklődésükre elismerte, hogy

„a biztonsági protokoll részét képezi, adott időpontban és helyszínen, hogy a védett személyt szállító gépjármű járó motorral várakozik, ezt azonban minden esetben a biztosítás időtartama és helyszíne befolyásolja”.

Kérdésükre, hogy tervezik-e elektromos üzeműre cserélni Áder hivatali autóját, azt válaszolták: 

„A köztársasági elnök és családja védelmét ellátó szervezeti egységként a védett személyek biztosítása során minden esetben a feladat függvényében választjuk ki azt a szolgálati gépjárművet, amelyet az adott biztosítási feladat végrehajtására alkalmasnak tartunk, tehát nincs »egy« darab gépjármű, amelyet kizárólag csak köztársasági elnök úr utazásai során használnánk.”

De nincs is ezzel gond. A hiteles köztársasági elnök biztonsága sokkal fontosabb, mint holmi környezetvédelem. Különben meg az Amazonas nem is olyan nagy.