Önkormányzati választás: Minden megfélemlítés, propaganda és csalás ellenére esett pofára Putyin!

Rossz hír és ómen ez Orbán számára.

Ahogyan arról már mi is írtunk, annak ellenére, hogy Alekszej Navalnijt, az ellenzék vezetőjét 2018. májusában mintegy 300 társával együtt őrizetbe vették egy tüntetésen és azóta is folyamatosak a megfélemlítések, bebörtönzések, valamint a rendőri túlkapások, óriási sikernek könyvelhető el, hogy Vlagyimir Putyin pártja, az Egységes Oroszország Párt (JeR) a 45 fős moszkvai városi dumában a 2014-ben megszerzett 38 helyhez képest tegnap már csak 26 mandátumot nyert el.

Így már teljesen érthető, hogy a magát mindig magabiztosnak mutató Putyin – a lényegében egyeduralkodónak számító kormányzati propagandán kívül - minden trükköt és eszközt bevetett annak érdekében, hogy a most lebonyolított helyhatósági választáson a lehető legkevesebb ellenzéki párt, illetve jelölt indulhasson el. A hazaihoz hasonlóan már a választási törvény is kormánypártnak lejt, de a „független” választási bizottság is - a magyarhoz hasonlóan - mindent megtett a Kreml kegyeiért.

Az elmúlt évek magyar választásaiból is jól ismert trükk volt például az álellenzéki jelöltek indítása a kormánypárt finanszírozásával a protest szavazatok megosztása érdekében, illetve az is megegyezik az orbáni szisztémával, hogy a nagyvárosokban a kormánypárti logót dugdosva, kvázi függetlenként kampányoltak Putyin jelöltjei. Nyilván azért, mert az iskolázottabb városi középrétegek számára egyre vállalhatatlanabb a populista és hazug kormánypárt. Szóval, minden körülmény ellenére elég jó eredménynek számít, hogy a 45 fős moszkvai testületben a Putyin vezette Egységes Oroszország a korábbi 38 helyett tegnap csupán 26 mandátumot szerzett, vagyis 12 képviselői mandátumot elbukott.

Vigyázó szemetek Moszkvára vessétek! - hangzik a parafrázis. 

moszkvai_duma

A kormánypárti (piros) és ellenzéki (kék) mandátumok a moszkvai dumában 2014-ben (38:7) és most (23:22) (Képek: vote2019.appspot.com)