Ingyenes parkolás: Orbánnak fontosabb volt a populizmus, mint a járvány megfékezése

A miniszterelnök minden egyes lépésével bizonyítja, számára a hatalom az első. Vajon mi lakozhat egy olyan ember lelkében, aki egy világjárvány idején is hatalma kiterjesztését, ellenlábasai ellehetetlenítését helyezi az első helyre, nem pedig az ország, az emberek biztonságát?

Huszonötödik nap. Aláírtam a kormányrendeletet. Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon

- posztolta a Facebookon Orbán.

Az intézkedést arra hivatkozva hozta meg, "hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel a zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem, vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját."

Ennek a megközelítésnek totálisan ellentmond, hogy az Orbán által korábban kihirdetett kijárási korlátozás idősekre vonatkozó része egyenesen azt üzeni a járvány által leginkább veszélyeztetetteknek, hogy nyugodtan menjenek az utcára, boltokba, piacokra, mindezt pedig napi három órában tegyék, vagyis egy szűkített időtartamban, ami még inkább összezsúfolja őket.

Ezzel a korlátozással, ami tulajdonképpen nem is korlátozás, a miniszterelnök emellett azt is elérte, hogy a főváros és az ország népszerű pihenőhelyei a délutáni órákban egy átlagos nyári naphoz hasonlóan, zsúfolásig tele vannak emberrel. Történik mindez akkor, amikor a tisztifőorvos szerint berobbanhat a járvány Budapesten.

Így elég egyértelműnek tűnik, hogy Orbán Viktor legújabb döntése nem más, mint egy újabb, saját céljait szolgáló PR-akció, egy újabb brutális felelőtlenség, egy járványügyi szempontból védhetetlen intézkedés.

Miközben a világban, és szerencsére hazánkban is szinte mindenki azt harsogja, ”Maradj otthon!”, a miniszterelnök újabb bejelentése valójában ismét ezzel ellentétes cselekvésre jogosítja fel, mi több, buzdítja az embereket.

Pedig egy ilyen helyzetben a lakosság biztonságérzetét nem úgy kéne növelni, hogy azt üzeni, nyugodtan menjen mindenki vásárolni, piacolni, kirándulni, most pedig autóval gyakorlatilag bárhova, hanem felelős, időben meghozott intézkedések meghozatalával és nyílt, világos tájékoztatással.  

Például a kijárási korlátozás szigorításával, ahogyan az egyébként szinte kivétel nélkül minden európai országban történik, vagyis már jóval korábban megtörtént, és a munkavállalók, a vállalatok valódi segítésével, amit szintén megtettek már még Romániában, Szlovákiában és Bulgáriában is. (Orbán közben ma, többhetes késéssel bejelentette, hogy átvállalja az állam a munkaadóktól a bér egy részét.)

Vajon miért várt ezzel és miért nem cselekedett a többi intézkedés esetében a többi európai ország vezetőjéhez hasonlóan, hiszen a sikeres külföldi példákat mindössze csak másolnia kellett volna, ha számára tényleg az emberélet az első? Talán azért, mert nincs tartalék, üres az állandóan kifosztott államkassza? Az elmúlt években harsogott sikerpropaganda pedig egy büdös nagy kamu?

Mindez már így is végtelenül pofátlan, a történet része azonban a kormánypárttól már megszokott bosszúhadjárat is. Az önkormányzatoktól, a fővárostól ugyanis jelentős bevételi forrásokat vesz el a parkolás ingyenessé tétele, ahogyan az is, hogy a gépjárműadó egy részét a központi költségvetésbe irányítják át. Mindez pedig végképp kivéreztetheti az eddig is komoly gondokkal küzdő önkormányzatokat.

Orbán Viktor pedig képes volt legújabb felelőtlen, öncélú intézkedéséből még egy PR-videót is gyártani. Ilyen miniszterelnöke van ma Magyarországnak. Ez pedig még a járványnál is veszélyesebb. 

Tetszettek volna máshogy szavazni, október 13-án…

- gondolhatja most kaján vigyorral az arcán a kiégett despota.