Gyöngyösi Márton, miután Orbán nem jelent meg az EP-vitán: Kár, hogy nem mert eljönni, szívesen szembesítettem volna a tetteivel!

Orbánt hiába hívták, gyáva módon távol maradt. Az Európai Parlamentben így is szétszedték őt és a felhatalmazási törvényt.

Úgy tűnik, hogy a miniszterelnök itt már közel sem olyan bátor, mint amikor otthon fenyegeti és sértegeti a magyarokat, miközben szétlopja országunkat. Valószínűleg Orbán is tudja, hogy arra, amit az elmúlt hónapokban tett, nincsen magyarázat. Kár, hogy nem mert eljönni, mert szívesen szembesítettem volna tetteivel!

- jegyezte meg a jobbikos EP-képviselő, aki hozzátette, sajnálja, hogy az EP nem tért el szabályaitól, és nem engedélyezte, hogy ha már Orbán nem mer idejönni, és az igazságügyi minisztere mögé bújna, akkor Varga Juditot megkérdezhessük arról, hogy mit művel a Fidesz a magyar és az európai adófizetők pénzén!

Arról, hogy Orbánt meghívták Brüsszelbe, csak éppen gyáva volt ahhoz, hogy elmenjen, portálunkon már olvashattál. Ez nem meglepő húzás a szuperhőstől, az igazi szekunder szégyen csak ezután következett. Varga Judit ugyanis, akinek ugyan többször is tudtára adták, a parlamenti gyakorlat szerint nem is szólalhat fel vezére helyett, brutális hisztit csapott.

Ma délelőtt folytatott vitát az Európai Parlament arról, hogy a magyar felhatalmazási törvény összhangban van-e a jogállamiság követelményével.

Az egyes országokban adott válaszok be kell tartsák az uniós alapszerződésben vállaltakat, csak a szükségesség és az arányosság elve szerint lehet szabályokat hozni, és azok csak a vészhelyzet által indokolt ideig maradhatnak fenn. Vizsgálni kell azt is, hogy az egyes szabályok hogyan valósulnak meg a gyakorlatban - Magyarország esete pedig aggodalmakra ad okot

- nyomatékosította felszólalásában Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke.

A spanyol szocialista Iratxe García Pérez ennél határozottabban fogalmazva elmondta, minél hamarabb alkalmazni kell Magyarországgal szemben a hetes cikkelyt, a Néppártnak üzenve pedig szorgalmazta, hogy utasítsák már ki a Fideszt a soraikból.

Iratxa hozzátette, nem Magyarországot akarják támadni, hanem azokat, akik a demokráciát akarják megszüntetni egy európai országban.

Egy képviselő pedig szóvá tette, érdekes, hogy miközben arra van ideje a magyar kormánynak, hogy a nők elleni erőszakról szóló isztambuli egyezmény elutasításáról döntsenek, most a járvány elleni küzdelemre hivatkozva nem jött el Brüsszelbe.

Gyöngyösi Márton felszólalásában kijelentette,

Orbán gyáva, mert nem jött ide megvédeni az általa hozott jogszabályt,... opportunista is, és mindaddig vissza fog élni a helyzettel, amíg a német és más nyugati befektetőknek ez kényelmes helyzetet teremt. 

A holland Sophie in 't Veld szintén amiatt sajnálkozott, hogy Orbán nem szedte össze a bátorságát, hogy kiálljon a parlament elé, úgy fogalmazott,

egyszerűbb a magyar kritikusokat elhallgattatni, mint az Európai Parlamentet. Magyarországon kinyírták a demokráciát.

A görög néppárti Maria Spyraki pedig a szólásszabadság korlátozását, valamint a Facebookon a véleményét kifejtő, majd előállított férfi esetét is felhozta.