A "hírközlés" új hazai szabálya: A kormánymédiának szabad hazudni

Van annak egy különös bája, amikor az évi 100 milliárdból gátlástalanul álhíreket gyártó köztévé arról értekezik napok óta, hogy az MSZP-nek vállalnia kellene a felelősséget a hazugságáért.

Hogy az MSZP milyen módon építi le magát szisztematikusan Gurmai Ziták futásával és mentős kamuvideók gyártásával, most nem is kell, hogy releváns legyen. Hogy az MSZP ultragáz (volt/van/lesz) legalább olyan magyar közéleti tény, mint az, hogy a közmédia hazudik. És itt meg is érkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy a közmédia politikai felelősségről való papolása nem csak gátlástalan, de egyenesen szórakoztató is.

Hogy ezt részleteiben is kifejtsük, idézzünk fel néhány emlékezetes pillanatot a magyar adófizetők pénzéből működő pártállami televízió közgondolkodást pusztító momentumaiból:

Emlékszünk, mikor az M1 a 2018-as kampányban sokadjára igyekezett bizonyítani, hogy Budapest tisztább, biztonságosabb, élhetőbb, minden szempontból jobb, mint Bécs, London, Párizs, vagy éppen Róma? Ennek alátámasztására  anno előástak egy nőt, aki jól megmondta a köztévé félelem által átkarolt nézőinek, hogy ő bizony 40 év után hazajött a világ legcsodálatosabb országába, Magyarországra, mert Stockholmban borzasztó a közbiztonság és természetesen hemzsegnek a migránsok. Natalia Contessa a becses neve, róla aztán az Index megírta, hogy 2015 óta svéd állampolgárokkal szemben hétrendbeli rágalmazásért, és közbizalom elleni bűncselekményért is elítélték Svédországban. Upsz. Természetesen a közmédia vállalta a felelősséget a hazugságokért. Ja, nem.

Menjünk tovább!

Az megvan, mikor szintén 2018-ban, már a választás után májusban egy német viccoldal Hírcsárda-szerű kamuhírét sikerült tényként közölniük? Történt, hogy az M1-en lement egy pár perces riport arról, hogy verekedés volt két drezdai befogadóállomáson, és a migránsokkal kelő-fekvő, álmodó, Fidesz-szerelmeseknek sikerült egy német vicclap álhírét beemelni a riportjukba. A Noktara viccesnek szánt írása arról szólt, hogy a településen tartózkodó migránsok petíciót nyújtottak be Essen (németül "enni") városvezetésének, hogy a muszlim vallási ünnep, a ramadán idejére a fontos gazdasági központ nevét változtassák Fastenre (németül "böjtölni"). Egy jó M1-es médiakáder pedig mit tesz ilyen esetben? Megragadja a rémhírterjesztés lehetőségét, és tényként továbbközli az információt. Természetesen a közmédia vállalta a felelősséget a hazugságokért. Ja, nem.

Aztán itt van nekünk, illetve nekik, egy mindenre is remekül felhasználható Lomnici Zoltán. Vele nagyon sok szórakoztató tartalmat mondattak már ki, az egyik legemlékezetesebb talán az volt, mikor arról igyekezett meggyőzni az MTVA nézőit, hogy azon a videón, amin durván kidobják Varjú Lászlót a propagandagyár stúdiójából, tulajdonképpen nem történik semmi. A 444 azonban hozzájutott a riport vágatlan verziójához. Szinte már nekünk volt kellemetlen nézni.

Igen, jól tetszettek hallani, a „riporter” megmondja Lomnicinek, hogy pontosan milyen szavakat használjon „szakértése” során. Természetesen a közmédia vállalta a felelősséget a hazugságokért. Ja, nem.

A „ki, kivel, mit mondat fel egy videóban” hírgyártási technika elemzésénél érdemes felidéznünk azt a sajtótörténeti pillanatot is, mikor kiderült, hogy "rendkívül intelligens" az a német házaspár, akik a közmédiában adták elő, hogy migránsok elől menekültek Magyarországra.

Miután a köztévében elsírták bánatukat, az Index is ellátogatott hozzájuk. Kiderült, hogy nem csak a migránsoktól félnek, hanem a chamtrailtől is. Vagyis attól, hogy folyamatosan repülővel permeteznek minket azért, mert Orbán nem engedi be a migránsokat.

A videóból kiderül, hogy Németország élhetetlen, fegyverrel kell mászkálni az utcán, és szinte bárkit, bármikor megerőszakolhat egy migráns. De ami még fontosabb: Magyarország fantasztikus hely - főleg Orbán Viktornak köszönhetően -, és bár az egészségügyi szolgáltatásokon lehetne mit javítani, itt azért sokkal jobb. Viszont: Az itt élő német család tagjainak minden nap muszáj meginniuk egy csésze mezei zsurlót, mert az kiöblíti a testben lévő méreganyagokat. Ez pedig azért fontos, mert permeteznek minket.

A köztévé később természetesen bocsánatot kért a súlyos agypusztításért. Ja, nem.

Mindennek a fájdalmas sajtótörténeti mérföldkőnek grátisz az a különös nerisztáni bája, hogy míg az MSZP-s ügyben a rendőrség nyomoz, mert „rémhírterjesztés” történhetett, addig a közmédia a magyar adófizetők pénzéből, a magyar kormánypártok pártközpontjából érkező utasítások alapján abszolút zavartalanul égeti ki az arra fogékonyak elméjét.