Szijjártó Péternek ma nyilatkoznia kell a belorusz helyzetről

Bármennyire is szeretne elbújni a téma elől a magyar kormány.

Rendkívüli ülést tartanak pénteken az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei a múlt hétvégi fehéroroszországi elnökválasztás nyomán kialakult állapotokkal, a libanoni robbanást követő fejleményekkel és a Földközi-tenger keleti medencéjében zajló török szénhidrogén-kutatásokkal kapcsolatban. Ezt még szerdán közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Mindez azt jelenti, hogy bármennyire is próbálta hallgatni fehérorosz diktátor haverjával kapcsolatban a magyar kormány, most Szijjártó Péternek is véleményt kell modnani a videókonferencián. Diplomáciai tájékoztatás szerint ugyan a videókonferencia nem teszi lehetővé szankciós határozatok meghozatalát, de előkészíthetik őket, felgyorsítva a konkrét intézkedések elfogadásának folyamatát.

Mint ismert, mikközben az Európai Unió több politikusa is megkérdőjelezi a fehérorosz elnökválasztás tisztaságát és elítéli a csalások miatt tüntetőkkel szembeni brutális karhatalmi fellépést, a magyar kormány egyetlen szót sem szentelt az ügynek. Arról is írtunk, hogy a Fidesz-médiában is nagy a zavar, hiszen még a hű káderek is elimserik a demokrácia hiányát, hivatalos kommunikáció azonban egyáltalán nincs, ami sokkal inkább a Lukasenka melletti kiállásra utal. Alárcsak az, hogy a közmédia is fél percet szentelt csupán az események "bemutatásának".

Szijjártó Péter véleményét sem ismerhetjük, még úgy sem, hogy legalább már egy rövid Facebook-bejegyzés ereéig hajlandó volt leírni az ország nevét. De itt is sem a demokrácia miatt aggódott, csak a "Keleti Partnerség programért".

Orbán Viktor még június elején pattant ki Fehéroroszországa, hogy büszkén kijelentse, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki Európa kommunista diktatúrájába ment barátkozni.

Sőt, "a magyar-fehérorosz politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta" Minszkben, az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatott tárgyaláson.