A Jobbik feljelentette a köztévében fenyegetőző Bende Balázst

A párt szerint Bende Balázs megvalósította a Btk. 195 paragrafusában található kényszerítés tényállását. Ezért feljelentést tettek.

A Szabad Európa a múlt héten kijött egy cikkel, amiben három külpolos köztévés kitálalt az MTVA-nál zajló „maffiaszerű” kádermunkáról. Majd a lap egy hangfelvételt is közzé tett ugyanerről.

A felvételen Bende Balázs, az MTVA kádere egészen nyíltan beszél arról, mik a politikai elvárások az intézményben. Az informátorok beszámolnak róla, hogy hogyan készülnek a kötelező migránsos anyagok, hogyan kell velük hergelni a népet, és hogy hiába mutattak be olyat, ami valójában nem történt meg, helyreigazítás soha nem volt. Utóbbiról már mi is írtunk részletesebben.

A 2019-es európai parlamenti választási kampányban készült az a felvétel, amin az a Soros-ösztöndíjas Bende Balázs külpolitikai „újságíró” beszél, aki a közmédia külügyi kabinetének vezetője. 2019. március 4-én délelőtt a külpolitikai rovat minden munkatársa emailt kapott tőle, ebben pedig arról adott tájékoztatást, hogy március 25-én értekezletet tart, amin kötelező megjelennie mindenkinek. 

Az értekezlet elején begyűjtötte a mobiltelefonokat, és azokat elvitték a Pitbull becenévre hallgató Németh Zsolt csatornaigazgató irodájába. A majdnem másfél órás megebszélésről azonban egy hangfelvétel a Szabad Európa birtokába került, ezen pedig Bende Balázs igen határozott instrukciókat adott beosztottjainak azzal kapcsolatban, hogyan kell majd dolgozniuk az EP-kampány alatt. Az értekezlet első, mintegy negyven percében a vezetőség tagjai közül az akkor még vezető szerkesztőként dolgozó Bende Balázs volt csak jelen a megbeszélésen.

Bende Balázs ekkor közölte kollégáival, hogy az MTVA-ban nem az ellenzéket támogatják, és akinek ez nem tetszik az azonnal adja be a felmondását.

A Jobbik emiatt tett most feljelentést.

Bende Balázs megvalósította a Btk. 195 paragrafusában található kényszerítés tényállását, mégpedig azzal, hogy mást fenyegetéssel arra kényszerített, hogy valamit tegyen, és ezzel jelentős érdeksérelmet okozott. Úgy gondoljuk, hogy a jelentős érdeksérelem egyértelműen megvalósul azáltal, hogy valakit kirúgással fenyegetnek, ha valamit tesz, vagy ha valamit nem tesz meg. És a jelentős érdeksérelem megvalósul azon több százezer honfitársunk esetében is, akik a köztelevízió manipulált, Fidesz irányába elfogult híreit fogyasztják, hiszen a hiteles tájékoztatáshoz való jog mindnekit megillet

- fogalmazott szerdai online sajtótájékoztatóján Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője.