Semmi különös: Jakab Péter pert nyert a közmédiával szemben

Mert hauzdtak. Mint általában.

Még tavaly februárban tálalta szenzációként a pártszócsővé züllesztett M1 Híradója Jakab Péterről, hogy a teljes zsidóságot bűnözőnek nevezte. Természetesen ilyen soha nem történt, ezért a Jobbik elnöke bíróságon vett elégtételt a hazugság terjesztőin. Több megnyert per után múlt héten a Duna Médiaszolgáltató Zrt. volt soron, és a bírósági ítélet esetükben sem lehetett más: elsőfokú döntésében a valótlanságokat terjesztő kormányzati propagandaterméket a Fővárosi Törvényszék jelentős összegű sérelemdíj, és a perköltség megfizetésére kötelezte Jakab Péter javára.

Az utóbbi időben számos hasonló eset történt, ami nem váratlan, hiszen a kormánymédia tulajdonképpen minden nap előáll egy újabb hazugsággal. A Jobbik elnöke augusztusban például a Fejér Megyei Hírlap ellen nyert pert. A Székesfehérvári Törvényszék elsőfokú ítéletében helyreigazítás közlésére és csaknem százezres perköltség megfizetésére kötelezte a korábban az ellenzéket minősíthetetlen stílusban gyalázó fideszes szócsövet.

A Jobbik júliusban első fokon két sajtópert is megnyert, az egyiket a 888.hu-val, míg a másikat a köztévével szemben, de hasonló történt Vona Gábborral is. 

A párt volt elnöke sorra vesz elégtételt a bíróságokon a kormánymédiával szemben azok miatt az állítások miatt, amikkel a 2018-as válsztási kampányban a magyar sajtótörténelemben példátlan módon igyekeztek lejáratni Orbán kigívóját. Egy ebből az időszakból származó ordas hazugság végére került pont szintén júliusban, mikoris a Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy 

„www.origo.hu portálon 2018. március 3. napján „Vona házhoz megy a székely pofonért Marosvásárhelyen” címmel megjelent cikk valótlanul állította a felperesről, hogy felesküdött Allahra”.

Nem sokkal később pedig a Mediaworks kért bocsánatot Vona Gábortól, mert 2018 januárjában épp azt találták ki, hogy a Jobbik akkori elnöke iszlám terrorszervezetekkel találkozgat.

Mindeközben a fideszes káderek szerint balliberális médiatúlsúly van Magyarországon, ahol az ellenzék gyárt álhíreket.

Egyébként - ha nincsenek tükrök se otthon, se a munkahelyen - egész könnyű meló lehet legépelni, amit kiadnak a Fidesz pártközpontjában vagy a propagandaminisztérium által pörgetett témákról különböző fantáziákat gyártani. Csak - a levegőbe köpés, majd aláállás mellett - ennek vannak például olyan vonzatai, mint az a 158 sajtóhelyreigazítási per, amiből 80 esetben, azaz nagyjából 50 százalékában marasztalta el részben vagy egészben a kormányközeli médiát a bíróság 2019-ben.