Újabb bűnöző csatlakozhat Orbánék haveri köréhez

Elítélt bűnöző nyerte az elnökválasztást Kirgizisztánban, ahol Szijjártóék stratégiai partnerségi megállapodást közöttek, és ahol egy 50 milliós befektetési alapot hoztak létre a magyar adófizetők pénzének segítségével.

A nacionalista Szadir Zsaparov a szavazatok közel 80 százalékával nyerte meg Kirgizisztánban az elnökválasztást, így egy elítélt bűnöző lesz az új elnök a közép-ázsiai országban – írja az Aljazeera. Az új elnököt korábban Zsaparovot a politikai válságok idején elkövetett túszejtés miatt több mint tíz év börtönre ítéltek.

Számunkra ez azért érdekes, mert a magyar adófizetők a kirgiz gazdaság szempontjából fontos projektek finanszírozásában vesznek részt. Nem sokkal azután ugyanis, hogy Mongóliában 18 milliárd forintért teremtett munkahelyeket a magyar kormány, szeptemberben megjelent a Magyar Közlönyben a Magyar–Kirgiz Fejlesztési Alap létrehozása is.

A hivatalos értesítő szerint a magyar kormány a Magyar–Kirgiz Fejlesztési Alapot a költségvetési fejlesztési forrásból hozza létre azzal a céllal, hogy a kirgiz gazdaság szempontjából fontos projektek finanszírozásában vegyen részt hitelnyújtással, tőkeági finanszírozással vagy egyéb pénzügyi instrumentum biztosításával.

Szijjártó Péter májusban - igen, akkor mikor a legdurvább károkat szenvedte a magyar gazdaság - beszélt arról, hogy Magyarország folytatja a keleti nyitás politikáját, mert az elmúlt időben bebizonyosodott, hogy ennek igenis van értelme.

Magyarország korábban is komoly erőfeszítéseket tett a közép-európai és közép-ázsiai együttműködés előmozdítása érdekében, mert ez egyfajta alapja lehet az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió jövőbeli együttműködésének - jelentette ki.

Akkor elárulta továbbá, hogy Kirgizisztánnal aláírnak egy stratégiai partnerségi megállapodást, Magyarország lesz az első uniós tagállam, amely ilyen megállapodást köt az ázsiai országgal. (Orbán Viktor volt ugyebár az is, aki Fehéroroszországban büszkén jelentette ki, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki Európa kommunista diktatúrájába ment barátkozni. És egyébként a korrupciós ügyekben járatos Salvini szintén nagyon jó haverja a magyar kormányfőnek. De említhetnénk Netanjahut is, akit hatalommal való visszaéléssel, csalással és korrupcióval vádoltak. Ő is Orbán Viktor cimborája.) 

Ja, és Kirgizisztánnak amúgy adtunk lélegeztetőgépeket is. Mert nekünk sok van.

Az 50 millió dollárból biztosan sok kirgiz munkahelyet teremtett a magyar kormány a magyarok adóforintjaiból, miközben itthon a tízezrek mennek tönkre a járván yokozta válságban érdemi állami segítség nélkül.