Szerencsére annyi lélegeztetőgépet vett a kormány, hogy Kirgizisztánnak is adunk belőle

Éljen a keleti nyitás!

Magyarország segít azoknak az országoknak, amelyek akkor támogattak bennünket, amikor mi voltunk nehéz helyzetben a koronavírus-járvány miatt; ezért juttat lélegeztetőgépeket most Kirgizisztánnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek Kirgizisztánból telefonon nyilatkozva.

A tárcavezető biskeki látogatásával kapcsolatban kifejtette: a koronavírus-járvány sok kiszámíthatatlan és váratlan fordulatot hozott, nem lehet pontosan tudni, hogyan alakul a jövőben, nem tudni, "ki kerül bajba és mikor". Éppen ezért a nemzetközi együttműködés szerepe rendkívüli mértékben megnő - mondta. Emlékeztetett továbbá, hogy volt olyan időszak, amikor Európa, és benne Magyarország, komoly kihívásokkal nézett szembe, nehéz időszakot élt át. Akkor a Türk Tanács tagországai "egytől egyig a segítségünkre siettek" - idézte fel.

Most Szijjártóék Kirgizisztánba 20 lélegeztetőgépet hoztak, "mert az egészségügyi ellátórendszer kapacitásai lassan elérik a határaikat".

Magyarországon az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök beszerzése érdekében nagyon komoly erőfeszítéseket tettek, és ennek köszönhetően most úgy tudják Kirgizisztánba hozni a 20 lélegeztetőgépet, hogy nem veszélyeztetik a felkészülést még a legrosszabb forgatókönyvre sem - fogalmazott külügyminiszter Péter.

Azért amikor "magyarország komoly kihívásokkal nézett szembe", a magyar kormány akkor is nyújtott segítő kezet, május elején például

50 millió dolláros magyar-kirgiz befektetési alapot hoztak létre.

Magyarország folytatja a keleti nyitás politikáját, az elmúlt időben bebizonyosodott, hogy ennek igenis van értelme, ebből a magyar emberek és a magyar gazdaság is sokat profitálhat - mondta akkor Szijjártó.

Az elmúlt 3 évben Orbánék amúgy 11,2 milliárd forintot adományoztak a világ különböző pontjain "keresztények megsegítésére". De ne felejtsük el azt sem, hogy  Ugandába, a Zöld-Foki-szigetekre, PanamábaSzíriába és Mexikóba is küldtünk már milliárdokat. De építettünk kórházat Vietnamban, finanszíroztunk hármat Szíriában, és felhúzunk egyet Kenyában is.

Az Állami Számvevőszék elnöke viszont már segített a magyar családokon: elmondta nekik, hogy tanuljanak meg spórolni.